Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

ŘSD zahájilo stavbu přivaděče k dálnici D3 na Českokrumlovsku za 323 milionů korun

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes slavnostně zahájilo stavbu přivaděče k dálnici D3 pro úsek Třebonín - Rájov na Českokrumlovsku. Součástí je mimoúrovňová křižovatka i vybudování části nového úseku silnice I/39 mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Výstavba přivaděče i napojujících silnic bude stát 323 milionů korun.

„Jedná se o velmi důležitou stavbu pro lepší připojení Českého Krumlova a celé oblasti kolem lipenské přehrady na dálnici D3. Začne vyrůstat více než tříkilometrový úsek, který propojí dálnici a silnici I/39 před Českým Krumlovem. Znamená to další významný příspěvek k tomu, aby doprava v jižních Čechách fungovala co možná nejlépe," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Kromě toho ŘSD postaví novou část silnice II/155, která k budované křižovatce u D3 vede ve směru od Římova na Českobudějovicku. Vznikne tak obchvat Dolního Třebonína a Prostředních Svinců, přes něž nyní jezdí tranzitní doprava. „Část silnice I/39 bude procházet skalním masivem. Nelze tedy vyloučit, že budou nutné odstřely. Vybudujeme i 159 metrů dlouhou protihlukovou stěnu. Zajímavostí je, že bude prosklená a průhledná, protože je za ní památkově chráněný statek, který má základy ze 14. století. Změní se i křižovatka silnic I/39 a II/155, která je na konci úseku. V současnosti je nebezpečná a nepřehledná, při cestě od Českých Budějovic je schovaná za horizontem. Nahradíme ji přehlednou křižovatkou typu T," uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Stavba přivaděče potrvá dva roky. Do konce letošního roku ŘSD otevře téměř 30 kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 z Českých Budějovic do Kaplice - nádraží. Součástí bude i obchvat Českých Budějovic. „Znamená to, že od konce roku řidiči na dálnici najedou u Mezna na hranici Středočeského a Jihočeského kraje a pojedu po D3 až do Kaplice. Významně to zkrátí a urychlí cestu a uleví dopravě v kraji," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Dálnice D3 má v budoucnosti propojit Prahu a hraniční přechod do Rakouska v Dolním Dvořišti. V Jihočeském kraji je dálnice z velké části postavená nebo se buduje. Ve Středočeském kraji však práce na D3 ještě nezačaly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, D3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Aha, tak zase začíná jedna stavba století.No možná se přespříští generace dočká i otevření.

Čtvrtek, 29. srpna 2024, 14:29Odpovědět

ŘSD zahájilo stavbu přivaděče k dálnici D3 na Českokrumlovsku za 323 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.