Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Počasí komplikuje dopravu na jihu Čech. Správa železnic zastavila provoz na Strakonicku

Silné deště a povodňový stav komplikují v některých částech kraje dopravu. Na Strakonicku je zaplavená trať, Správa železnic kvůli tomu zastavila provoz. Nasazena je částečně autobusová doprava. Komplikace evidují také energetici, a to zejména na Prachaticku, Strakonicku a Českokrumlovsku.

Voda zaplavila trať u Čkyně, Kubově Huti, Vltavice a Lenory. Správa železnic kvůli tomu zastavila provoz na trati ze Strakonic do Volar. „Náhradní autobusová doprava bude zavedena pouze v úseku Vimperk - Strakonice. Dále do Volar s ohledem na situaci náhradní doprava nevyjede. Do Volar se veřejnou dopravou lidé případně dostanou přes Čičenice,“ uvedl David Hocke z kanceláře hejtmana jihočeského kraje.

Provoz byl zastaven krátce po poledni. Omezení potrvá až do doby, kdy vody opadne a vyřeší se případné škody.

Krizový štáb kraje zároveň vyzval občany, aby byli během cestování opatrní. Uzavřená je cesta mezi Bavorovem a Netolicemi, Nišovicemi a Černěticemi, Ličovem a Děkanskými Skalinami a obcemi Dluhoště a Desky.

„Nelze vyloučit i další omezení, která mohou vzniknout nenadále po celém území Jihočeského kraje. Omezení a rizika se mohou týkat rozlivu vodních toků, vodních děl, přelití stok, stékání vody v kopcích a podobně,“ dodal v tiskové zprávě Hocke.

Předpověď se naplnila a říční hladiny stoupají

Sobota, 14. září 2024, 08:27

Malše v Plavě u Českých Budějovic.
Malše v Plavě u Českých Budějovic.

Komplikace evidují i energetici. Podle tiskového mluvčího EG.D Romana Šperňáka eviduje společnost na území Jihočeského kraje 5 poruch na vedení vysokého napětí. Zhruba 650 odběratelů je bez elektřiny, a to zejména na Prachaticku, Českokrumlovsku a Strakonicku.

„Většina poruch vznikla pády stromů do vedení. Příčinou byl hlavně podmáčený terén v kombinaci se silnějším větrem. Dobrou zprávou je, že poruchy zatím nepřibývají ve větším počtu. Na situaci jsme připraveni a daří se nám je rychle opravovat,“ dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Správa železnic

Štítky doprava, čhmú, meteorologové, správa železnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí komplikuje dopravu na jihu Čech. Správa železnic zastavila provoz na Strakonicku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.