Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Poslední z pěti elektrických vlaků RegioPanter už jezdí na jihočeských tratích

Modernizace vozidlového parku pro elektrizované tratě na jihu Čech je hotová. Na konci září nasadily České Dráhy do provozu poslední elektrickou jednotku RegioPanter. Celkem jich tak v kraji jezdí 19 – 15 vozů druhé generace a čtyři první generace. Cestující budou vozit na tratích z Českých Budějovic do Strakonic, Písku, Veselí nad Lužnicí nebo do Tábora.

Obnovu vozidlového parku v Jihočeském kraji zahájily České dráhy v polovině roku 2012. Tehdy byly do provozu nasazeny čtyři dvouvozové elektrické jednotky RegioPanter první generace, které začaly postupně zajišťovat většinu spojů mezi Českými Budějovicemi a Strakonicemi a Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi. 

Rozsáhlejší proměna pak nastala během první poloviny roku 2022, kdy Škoda Group dodala Českým drahám dalších deset nových RegioPanterů 2. generace. Ty začaly postupně jezdit na linkách z Českých Budějovic do Písku, Jindřichova Hradce, do Horního Dvořiště a Tábora.

Nyní už se cestující s RegioPantery svezou na tratích z Českých Budějovic do Strakonic, Písku, Veselí nad Lužnicí a Tábora, Jindřichova Hradce, do Horního Dvořiště a mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

Jedna souprava stojí zhruba 117 milionů korun. „Jsem rád, že dvouvozové RegioPantery pro Jihočeský kraj nám výrobce dodal ve stanoveném termínu a my jsme je mohli obratem nasadit do provozu. Díky tomu, že nyní máme v kraji celkem 19 Panterů první i druhé generace, jsme schopni zajistit kompletní regionální dopravu na elektrizovaných tratích, kde objednává vlaky kraj, moderními a spolehlivými jednotkami, které cestujícím nabízejí pohodlí bez kompromisu,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Vlaky RegioPanter nabídnou klimatizaci, palubní Wi-Fi síť, zásuvky 230 V a USB pro dobíjení cestovní elektroniky, místa pro kočárky a jízdní kola i audiovizuální informační systém.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Českých Drah

Štítky doprava, železnice, Jihočeský kraj, České dráhy, RegioPanter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední z pěti elektrických vlaků RegioPanter už jezdí na jihočeských tratích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.