Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatelé sídliště Máj se ptají, jak řešit problémy s parkováním

Na největším českobudějovickém sídlišti je problém s parkováním. Lidé bydlící zejména v okolí ulic M. Chlajna a V. Volfa po šesté hodině večerní marně hledají volné centrimetry a kromě parkování před automobily jejich sousedů a občasné pokuty jim zbývá jen parkovat poměrně daleko u multikina Cinestar nebo Okresní správy sociálního zabezpečení.

Sídliště Máj je svou rozlohou největším sídlištěm v Českých Budějovicích, kde žije téměř 20 tisíc obyvatel, což je dvacet procent obyvatel celého krajského města. Ulice A. Barcala dělí Máj na dvě poloviny. První, jižní část, kolem ulice J. Bendy, takový problém s parkováním nemá. V severní části sídliště je situace zcela opačná a nejkritičtější hlavně v ulicích M. Chlajna a V. Volfa, kde se ve večerních hodinách nedá zaparkovat. Lidé tak hledají místa, kde se dá, a spoléhají na určitou dávku tolerance mezi sebou, když parkují před jinými s vyřazenou rychlostí, aby se auto v případě potřeby mohlo odtlačit dál tak, aby nepřekáželo. Situaci v severní části také zhoršuje fakt, že se v oblasti nalézá Základní škola Máj. Na sídlišti je vybudováno několik objektů hromadných garáží, a to v ulici Milady Horákové, Norberta Frýda a Antonína Barcala. I tyto objekty ale, zdá se, parkování nepomáhají a jejich kapacita je nedostatečná.

Výše zmíněnou „toleranci“ ale čas od času naruší udání ze strany některého z obyvatel sídliště a tím vyvolaný průjezd hlídky městské policie. Budějcká Drbna se proto o problém začala zajímat a zeptala se mluvčí městské policie Věry Školkové, vedoucího investičního odboru Zdeňka Šedy a několika obyvatel sídliště Máj.

Paní mluvčí, jaký byl důvod posledního hromadného rozdání pokut na sídlišti Máj o předminulém víkendu?
Městská policie obdržela v sobotu v půl jedné ráno stížnost od občana, kterému byl zablokován výjezd z parkovacího místa. Po příjezdu na místo hlídka stěžovatele nenašla a jelikož byla stížnost podána na celou ulici, museli dle zákona strážníci zakročit a bločky rozdat.

Proč hlídky rozdávají na Máji pokuty, když ví, jaká je zde situace a auta nebrání v průjezdu?
Strážník je povinnen zakročit a situaci řešit, pokud dojde k nahlášení této skutečnosti třetí osobou. Sami od sebe na Máji pokuty neukládáme, víme, jak zde situace vypadá, a když automobily nestojí na zeleni, neblokují průjezd nebo neparkují v křižovatce, pokuty nerozdáváme. V této konkrétní situaci ale došlo k nahlášení a hlídka musela na místo vyjet.

Mají majitelé automobilů možnost tuto situaci nějak řešit nebo pokutám předcházet?
Jediná možnost je parkovat na místech k tomu určených. Pokud řidič opakovaně od strážníka dostane výzvu ohledně porušení zákona, následuje pokuta. Výše pokuty poté závisí na strážníkovi.

Podle vedoucího investičního odboru Zdeňka Šedy ale město výstavbu nějakého většího parkování na sídlišti neplánuje. „Na sídlišti Máj se ve spojení s projektem revitalizace vybudovalo několik parkovacích míst. Konkrétní počet nevím, ale dalo by se to dohledat. Výstavbu nějakého velkého parkování investiční odbor neplánuje, jelikož i obyvatelé na Máji preferují zeleň před další zástavbou. Co se týká lokálních úprav, tak připravujeme pár míst dostavět, ale ty budou spíš směrem k sídlišti Vltava,“ upřesňuje Šeda.

Jak se k samotnému problému staví obyvatelé Máje?

slečna Soňa:
Bydlím v ulici V. Volfa, kde se přes den parkovat dá. Po práci zde zaparkuji podélně bez ruční brzdy a zařazené rychlosti, ale když přijedu hodně pozdě, nenajdu ani jedno místo a hledám, kde se dá. Už jednou jsem pokutu dostala, ale bylo to za stání na trávě. Policie zde sama nepokutuje, většinou přijedou až na zavolání.

pan Tomáš:
Ulice M. Chlajna je na tom dost podobně jako V. Volfa. Mám sice domluvu se sousedy a parkuji před jejich místem, nicméně to pořád nejde a kvůli automatické převodovce, kterou v autě mám, nemohu nechat auto stát před jiným bez domluvy. Pro mě to znamená parkovat například u multikina nebo Okresní správy sociálního zabezpečení. Pokutu jsem jednou dostal za stání před auty, ale už je to nějaký pátek.

pan Jan:
V ulici J. Bendy je to večer trošku problém, ale vždy se dá zaparkovat na parkovišti u lesa. Během dne najdu místo u bytu, odpoledne většinou také a večer po práci zajedu o padesát metrů dál a je to. Lidé tu dřív parkovali také podélně, ale někdo neustále volal policii, a tak se to po pár pokutách odnaučili.

pan Tomáš:
Bydlím v ulici J. Bendy a problém s parkováním moc nevidím. Lidé zase začínají víc parkovat v druhé řadě, což mi zrovna u nás připadá jako zbytečné, protože je za barákem u lesa velké parkoviště, které je nevyužité. Nicméně je pravda, že se nahoře v M. Chlajna takhle parkuje běžně a nevidím důvod, proč by se to mělo v jednom místě pokutovat a v druhém ne.

Obecně se tak dá říct, že obyvatelé jižní části sídliště Máj s parkováním takové starosti nemají. V severní části sídliště Máj je problém s parkováním větší, ale vše je v tomto případě o lidech. Jakmile někdo zavolá policii, začnou padat pokuty. Parkuje se všude, kde se dá, večer není šance místo najít a jedinou možností je tedy parkovat u Okresní správy sociálního zabezpečení nebo multikina Cinestar.

Foto: Jakub Matoušek

Má podle vás sídliště Máj problémy s parkováním?

Celkem hlasovalo472 čtenářů

Autoři

Štítky parkování, sídliště, Cinestar, Antonín Barcal, policie, Sídliště Máj, České Budějovice, Milada Horáková, Norbert Frýd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

pokračování: Zákony buď platí nebo ne. A někdo má nad jejich dodržováním bdít. Jestli to městská nedělá, je k ničemu. Nevím, jestli by mi s odůvodněním, že mám málo peněz, prošlo, kdybych si ukradl něco v sámošce k večeři... Neměla by radnice vydat vyhlášku, které zákony ČR v Budějkách neplatí, pro koho, kdy a kde? Byli bychom alespoň slavní... :-) Hlava mi nebere, proč mají ti, co pravidla dodržují ustupovat těm, co na ně kašlou, a že se někteří pohoršují nad tím, že člověk spěchající třeba nad ránem na služebku nebo potřebující nutně vyrazit, volá "městskou" , aby mu zajistila výjezd z parkoviště. Jako prevence lépe působí vědomí, že každého pachatele dostihne trest, než to, že mu to projde....

Čtvrtek, 18. června 2015, 10:43Odpovědět

Tomáš Fuk

Já nevěřím svým očím... Netušil jsem, že v Budějcích některé zákony pro někoho a někde neplatí.. Např. v § 25, odst. 4) se praví: " Při zastavení a stání nesmí řidič znemožnit ostatním řidičům vyjetí z řady stojících vozidel. zák 361/2000Sb." Pokud naše slavná "městská" koná pouze, když si někdo stěžuje, sama porušuje zákon - když už jsem těch citacích, m.j. § 7, odst. 1 zák o obecní policii: "Strážník je v pracovní době povinen v mezích tohoto nebo zvláštního zákona provést zákrok nebo úkon, nebo učinit jiné opatření, je-li páchán trestný čin nebo přestupek či jiný správní delikt anebo je-li důvodné podezření z jejich páchání."

Čtvrtek, 18. června 2015, 10:23Odpovědět

Milan Burian

To Milan HIRT: „Parkování jiných vozidel v řadě za ostatními zaparkovanými vozidly,to je nešvar pouze tady v Budějcích.Zkuste si tohle udělat a takhle zaparkovat v Plzni nebo v Praze.Auto vám odtáhnou a ještě dostanete flastr až se poserete” To vůbec není výmysl Budějckých, takhle napříč a bez kvaltu se naprosto běžně a bez jakýchkoliv udavačských sklonů parkovalo na Chodově už před dvaceti lety. A pokud si někdo potřebuje vyleštit ego tím, že zavolá městapo nebo někomu objede auto moncí, tak je to duševní ubožák.

Úterý, 16. června 2015, 17:09Odpovědět

Milan HIRT

Parkování jiných vozidel v řadě za ostatními zaparkovanými vozidly,to je nešvar pouze tady v Budějcích.Zkuste si tohle udělat a takhle zaparkovat v Plzni nebo v Praze.Auto vám odtáhnou a ještě dostanete flastr až se poserete.A pokud nějaký občan bydlící v ulici M.Chlajna nebo V.Volfa zaparkuje u Multikina Cinestar,tak snad není chromej,aby nedošel těch 400m pěšky domů.A pokud je vyloženě lempl a musí parkovat co nejblíže svému domu stát na trávníku,na chodníku,na pásu pro nevidomé,tak ať se nediví,že buď dostane pokutu a nebo má auto objeté korunou.Takového vola nelze litovat,takovému to pouze od srdce přát......

Úterý, 16. června 2015, 15:28Odpovědět

Obyvatelé sídliště Máj se ptají, jak řešit problémy s parkováním  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.