Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Letišti České Budějovice začala II. fáze modernizace

Od symbolického kopnutí rýčem do země až po získání certifikace pro veřejný mezinárodní provoz v roce 2017. Tak vypadá ideální scénář II. etapy modernizace Letiště České Budějovice, která slavnostně začala ve čtvrtek 18. června.

Nyní je provozovatel letiště - společnost Jihočeské letiště České Budějovice, držitelem licence pro neveřejný mezinárodní provoz. Ta mu umožňuje přijímat a odbavovat středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů. „Kvůli chybějícímu vybavení tu zatím nelze přijímat lety za zhoršeného počasí a letadla tu mohou přistávat pouze ve dne a za dobré viditelnosti. Navíc se lety, u kterých je nutné celní odbavení a přítomnost cizinecké policie, musejí hlásit 24 hodin dopředu,“ popsal situaci ředitel letiště Ladislav Ondřich.

Kraj tím pomůže rozvoji ekonomiky v regionu

Plnohodnotný letecký přístav pro charterovou, turistickou, obchodní i nákladní mezinárodní a vnitrostátní dopravu se z něj stane teprve po získání certifikace pro veřejný mezinárodní provoz. Přistávat tu pak budou moci letadla typu Boeing 737 či Airbus A320. „Budování dálnice neovlivníme, po té můžeme jen volat. Financováním stavby letiště, jako perspektivního způsobu dopravy budoucnosti, může ale kraj významně pomoci rozvoji ekonomiky v našem regionu, neboť existuje řada firem i podnikatelů, kteří jsou na tento způsob dopravy navázáni. A zapomenout nesmíme ani na cestovní ruch,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Lidé budou mít navíc podle hejtmana zároveň příležitost cestovat do určitých destinací letadlem přímo z Českých Budějovic, aniž by kvůli tomu museli jezdit do Prahy.

První fáze si vyžádá náklady 115,2 milionu

Modernizace letiště je rozdělena do dvou fází. Ta první obsahuje například opravu vzletové a přistávací dráhy, výstavbu vrátnice, vnitroareálových komunikací a inženýrských sítí. „Práce potrvají zhruba 6,5 měsíce a vyžádají si náklady 115,2 milionu korun. Investorem je, coby majitel areálu českobudějovického letiště, Jihočeský kraj,“ naznačil náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

V rámci druhé fáze, jak dále Slíva řekl, se mimo jiné počítá s pořízením navigačních zařízení, výstavbou terminálu, dalších přístupových komunikací a parkovišť pro cestující a veřejného osvětlení. Do výběrového řízení na zhotovitele se mohou zájemci hlásit do 24. července. „Se zahájením prací počítáme zhruba od září a skončit by měly na přelomu let 2016 a 2017. Investorem je rovněž kraj,“ doplnil Slíva s tím, že náklady by neměly přesáhnout půl miliardy korun.

Po dokončení stavby přijde na řadu proces certifikace pro veřejný mezinárodní provoz. Licenci uděluje Úřad pro civilní letectví a má na to ze zákona půl roku až rok. „Předpokládáme a věříme, že se to opravdu podaří už v roce 2017,“ míní Zimola.

7318 vzletů a přistání za rok

Druhá etapa modernizace Letiště České Budějovice navazuje na první etapu z roku 2010. „Provedena byla tehdy například rekonstrukce řídicí věže i administrativní budovy a oplocení od sebe oddělilo veřejnou a neveřejnou zónu. Kraj do ní investoval 110 milionů korun,“ připomněl Zimola.

Za rok 2014 zaevidovali na letišti 7 318 vzletů a přistání. Zakladateli společnosti Jihočeské letiště České Budějovice, která jej provozuje, jsou Jihočeský kraj a Statutární město České Budějovice.

Napsal Radek Šíma

Štítky České Budějovice, letiště, Jiří Zimola, Jaromír Slíva, doprava, Jihočeské letiště České Budějovice a.s., Cizinecká policie, Jihočeský kraj, Úřad pro civilní letectví, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Letišti České Budějovice začala II. fáze modernizace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.