Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějce očekávají zimu, při kalamitě zasáhnou posily

Snad každý Budějčák má ještě v živé paměti sněhovou kalamitu, která jihočeskou metropoli zasáhla v polovině ledna letošního roku. Tehdy obyvatelé i mnozí politici bědovali nad totálním selháním společnosti .A.S.A., která má údržbu silnic a chodníků ve městě na starosti.

ČTĚTE TAKÉ: Kolaps dopravy! Sněhová kalamita ucpala Budějce

Aby se neutěšená situace neopakovala a znovu ji nemusela řešit radnice pět minut po dvanácté, jak před časem prohlásil budějcký primátor Juraj Thoma, od listopadu platí úplně nový Operační plán zimní údržby komunikací města České Budějovice 2013 - 2014.

Ten jasně stanovuje postup při údržbě zasněžených či zledovatělých budějckých ulic. „.A.S.A. se poučila z loňské ne úplně ideální zkušenosti a ve spolupráci s Odborem správy veřejných statků připravila tento dokument, ve kterém je město rozdělené na jednotlivé oblasti. Je jasně stanoveno, kdy a v jakém pořadí bude jaká firma ulice uklízet,“ sdělil Thoma.

Připravený plán má sloužit jako manuál, podle kterého budou v případě mimořádného spadu sněhu (když během 24 hodin napadne více než 10 centimetrů) povolány posily. Většinou jde o stavební firmy, které začnou uklízet silnice třetího pořadí, vnitrobloky a ostatní komunikace. .A.S.A. pak bude mít na starosti hlavní tahy, přechody a křižovatky zařazené v prvním a druhém pořadí.

„Všechna externě najímaná vozidla budou osazena GPS, aby mohla být vedena stálá evidence jejich provozu,“ dodal primátor Českých Budějovic, jenž bude součástí pětičlenného štábu a může na základě rozhodnutí krizového managementu vyhlásit kalamitní situaci. „Od listopadu až do 31. března drží dispečink 24hodinovou pohotovost, sleduje předpověď počasí a meteorologický vývoj,“ řekl Thoma.

V případě vyhlášení kalamity nebudou platit lhůty pro úklid komunikací a chodníků podle operačního plánu a silničáři se nemusí doslova řídit zákoníkem práce a dbát na předepsané přestávky. To znamená, že můžou pracovat nepřetržitě.

Plán zimní údržby komunikací

udržované objekty metry lhůty pro zajištění schůdnosti a sjízdnosti
Komunikace 1. pořadí 43 718 do 4 hodin od posledního sněžení
Komunikace 2. pořadí 75 095 do 12 hodin od posledního sněžení
Komunikace 3. pořadí 85 191 po 1. a 2. pořadí, nejpozději do 48 hodin
Chodníky 1. pořadí 58 559 po 1. a 2. pořadí, nejpozději do 48 hodin
Chodníky 2. pořadí 119 489 po 1. a 2. pořadí, nejpozději do 48 hodin
Chodníky 3. pořadí 127 313 po 1. a 2. pořadí, nejpozději do 48 hodin
Cyklostezky 56 540 po 1. a 2. pořadí, nejpozději do 48 hodin
  počet  
Zastávky 248 průběžně
Lávky 16 průběžně
Podchody 5 průběžně
Mosty 1 průběžně

Myslíte si, že letošní zimu zvládnou silničáři v Budějcích díky novému manuálu bez problémů?

Celkem hlasovalo136 čtenářů

Štítky Operační plán zimní údržby komunikací města České Budějovice 2013 - 2014, zima, údržba silnic, město, České Budějovice, .A.S.A., chodník, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Tak nevím - buď se špatně dívám, ale nějak jsem na přiložených mapkách nenašel sídliště Máj... I tyto mapky ukazují vztah radnice k obyvatelům Máje. Prostě "sockám druhé kategorie" se asi uklízet nemusí. Tož díky za jasnou zprávu, pane primátore!

Úterý, 26. listopadu 2013, 11:06Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Takovejhle prohlášení o připravenosti jsem už četl a slyšel neurekom :-), necháme se překvapit. Snad kladně v nastávající zimní sezoně. Takže to bychom měli něco pro řidiče a copak chodci? Zase to bude odhrnování sněhu částečně na chodníky a chodče ukaž jak jsi tělesně zdatný. Sněžnice vše vyřeší :-) Jak to jen v tý západní cizině dělají, že tam vždy mají odklizený sníh. Když mají Budějce těsné kontakty s radnicí v Linci, proč nezjistit jak to dělají oni?

Čtvrtek, 21. listopadu 2013, 13:27Odpovědět

Badaxe Kocour

Formulace "od posledního sněžení" je docela humorná. V reálu totiž znamená, že pokud napadne třeba 10 cm za noc a následně sněžit nepřestane (stačí takové to běžné popadávání, nevzniká vůbec začátek té lhůty, takže A.S.A je bez problémů s termínem :-) A že dokazovat jestli "sněží" nebo už nikoli (kolik vloček na metr musí dopadnout aby to bylo sněžení a za jakou dobu?) bude opět stejné jako dokazování v lednu že udělali co měli. Takže doufejme že žádné větší sněžení nebude a "hrdinové" jak z radnice tak z asy se budou poplácávat po ramenou, vystrkovat pupky a chvástat se jak to zvládli a jak udrželi silnice průjezdné. Na chodníky město celkem kašle, byť i ten kdo jede autem, se k němu musí (obvykle po chodníku) nějak dostat. Takže pokud napadne sníh, máme se zřejmě nač těšit.

Čtvrtek, 21. listopadu 2013, 07:37Odpovědět

Budějce očekávají zimu, při kalamitě zasáhnou posily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.