Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Konkurenti protestují, výstavba dalších úseků D3 se vzdaluje

Stejně jako budějcká Zanádražní komunikace, tak i výstavba dalších dvou úseků nutných k prodloužení dálnice D3 z Tábora do Českých Budějovic nabere další zpoždění. V ideálním případě několik týdnů, podle černého scénáře to ale může být i několik let.

ČTĚTE TAKÉ: Prodloužení zanádražky se kvůli ropuchám zpozdí

Vítězné nabídky zhotovitelské společnosti Skanska podle jejích neúspěšných konkurentů obsahuje dumpingové ceny, tedy výrazně nižší, než je na trhu běžné. Stavební firmy Strabag a Eurovia CS tak podaly na Ředitelství silnic a dálnic námitky zpochybňující výsledky výběrových řízení.

Konkrétně se jedná o soutěže na úseky z Veselí nad Lužnicí do Bošilce (5125 metrů) a trasu Borek - Úsilné (3160 metrů). Předpokládaná cena na vyhotovení staveb byla Ředitelstvím silnic a dálnic odhadnuta na 1,25 a 1,354 miliardy korun bez DPH. Skanska však údajně nabídla, že oba úseky postaví za méně než polovinu.

Podle tiskové mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové Eurovia CS zpochybňuje soutěž na úsek D3 0309/III z Borku do Úsilného, Strabag naopak nesouhlasí s výsledky soutěže na stavbu D3 0308C mezi Veselím a Bošilcem.

„Námitky byly podány na Generální ředitelství k zadavateli a nyní v zákonné lhůtě připravujeme jejich vypořádání,“ sdělila Budějcké Drbně dnes dopoledne mluvčí Nina Ledvinová, konkrétní výši nabídek jednotlivých společností ale specifikovat nechtěla.

Pokud hodnotící komise ŘSD námitky konkurentů uzná jako oprávněné, stavební společnosti mají možnost se obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tím pádem ale může dobudování D3 trvat klidně i několik let navíc.

„Jakkoliv rozumím rozhodnutí neúspěšných uchazečů zvrátit v jejich prospěch výsledky dvou veřejných zakázek dohromady za více než miliardu korun, považuji je směrem k obyvatelům a návštěvníkům Jihočeského kraje za bezohledné. Cena, díky které společnost Skanska v tendru zvítězila, je přece právně závazná a Ředitelství silnic a dálnic jistě nastavilo takové smluvní podmínky, které nedovolí, aby stát za dálnici zaplatil o korunu více,“ komentuje situaci budějcký primátor Juraj Thoma.

Zároveň dodává, že údajný sedmiprocentní rozdíl nepovažuje za takový, který by někoho opravňoval hovořit o dumpingových cenách. „Pokud se tedy někdo smluvně zaváže, že dálniční úseky u Českých Budějovic postaví za cenu nižší než obvyklou, nechme ho pracovat. Současně je ale třeba tvrdě kontrolovat kvalitu prováděných staveb a odmítat případné snahy o proplácení domnělých víceprací,“ upozorňuje Thoma.

Štítky dostavba dálnice D3, námitky společností Strabag a Eurovia CS, vítězná společnost Skanska, Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice, Skanska, Tábor, soutěž, Strabag, Eurovia CS, Juraj Thoma, Veselí nad Lužnicí, Bošilec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

"Ředitelství silnic a dálnic jistě nastavilo takové smluvní podmínky, které nedovolí, aby stát za dálnici zaplatil o korunu více" to je od Thomy docela hezká důvěra, protože obvykle státní orgány včetně měst, tohle ani náhodou neumí, nebo nedělají. Takže stavba je "vysoutěžena" za nízkou cenu (tu měli i ostatní) a následně je cena zvýšena o vícepráce, takže se může stát že bude výrazně vyšší. Spíš je s podivem, jak si spočetli zadavatelé ceny, když dodavatel nabízí za méně než polovinu stavbu postavit. Proč a podle čeho to spočetli na ŘSD na 1,2 miliardy a stavební firma na polovic? Že by měli každý jinou kalkulačku? A schválně co se stane tomu kdo počítal tu částku (asi špatně) na tu výšku? Tipnul bych si že nic. To že se možná (asi poprvé v historii) povede postavit smlouvu tak, aby vícenáklady šly na vrub stavitele, sice moc nevěřím, ale budiž. Pak ale zadavatel jednoznačně dělal chybu a zřejmě byl ochoten platit ze státní kasy víc než bylo nutné. To vám nepřijde divné?

Středa, 11. září 2013, 17:30Odpovědět

Konkurenti protestují, výstavba dalších úseků D3 se vzdaluje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.