Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj na jaře opraví 102 kilometrů silnic za 300 milionů

Jihočeský kraj opraví na jaře příštího roku přes sto kilometrů silnic. Na zakázku za zhruba 300 milionů korun vypsal tendr. Projekt bude dotován z Regionálního operačního programu Jihozápad. Kraj obnovu silnic nejdříve zaplatí ze svého, a pak mu většinu z investice proplatí EU.

„Jedná se o silnice druhé a třetí třídy zařazené do takzvaného plánu priorit P6,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. „S opravami by se mělo začít na jaře, proto jsme vyhlásili výběrové řízení pro jednotlivé okresy teď, aby se to všechno stihlo během zimy a na jaře jsme mohli začít rekonstruovat,“ uvedl.

Na Českobudějovicku se bude například opravovat silnice mezi krajským městěm a Dubným, na Šindlovy Dvory, mezi Lhoticemi a Lišovem, na Českokrumlovsku mezi Českým Krumlovem a Kaplicí - Nádraží, nebo z Frýdavy do Pasečné, na Jindřichohradecku u Českého Rudolce na Matějovec, na Písecku úseky Kluky - Chrastiny a Písek - Ražice, na Prachaticku třeba z Vrbice do Vacova.

V kraji se letos bude do zlepšení stavu silnic druhé a třetí třídy investovat zhruba 700 milionů korun. Další peníze pak směřují do běžných oprav komunikací. V lepším stavu tak na konci roku bude téměř 90 kilometrů silnic, k tomu se vybudovaly přeložky komunikací, obchvaty a opravila se také řada mostů.

„Z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury kraj nechal letos opravit 24 kilometrů povrchů komunikací za více než 50 milionů korun. Z prostředků Evropské unie bude opraveno 64 kilometrů za téměř 140 milionů, z čehož kraj zaplatí 15 procent,“ uvedl náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

Z ROP Jihozápad je letos financována první etapa přeložky silnice II/154 - obchvat Kaplice, přeložka silnice II/409 v Plané nad Lužnicí a přeložky silnic II/156 a II/157 v Českých Budějovicích ve druhé a čtvrté etapě za celkem 271 milionů korun.

Podle Aleny Frdlíkové z odboru regionálního rozvoje kraje se v současné době dokončují opravy mostů v Třeboni a v Albeři na Jindřichohradecku, a také mosty v Borkovicích a v Přehořově na Táborsku. Kraj na ně ze svého rozpočtu pošle více než 50 milionů korun.

Jihočeský kraj také investoval zhruba 15 milionů korun do rekonstrukce průtahu města Suchdol nad Lužnicí a přes 11 milionů korun do komunikací na rekonstruovaném Křižíkově náměstí v Táboře.

Krajská Správa a údržba silnic má na investice letos vyčleněno zhruba 158 milionů korun. Aktuálně dokončuje opravy 13 mostů a jeden téměř kilometrový průtah obcí. Součástí plánu je také osm modernizací silnic.

Zdroj: ČTK

Štítky opravy silnic, Jihočeský kraj, Evropská unie, ROP Jihozápad, silnice, jaro, oprava, Jiří Zimola, Kaplice, okres Jindřichův Hradec, Jaromír Slíva, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Myslím že není proč jásat, kraj spravuje 6132 km silnic 2. a 3. třídy (silnice 1. třídy spravuje stát), takže když si to podělíme tak obnova všech silnic je na 60 let. to rozhodně není nijak potěšující.

Středa, 30. října 2013, 08:36Odpovědět

Kraj na jaře opraví 102 kilometrů silnic za 300 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.