Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Křižovatku u Dlouhého mostu čekají změny

Město dnes uzavře výběrové řízení na projektanta, jehož úkolem bude navrhnout novou podobu křižovatky Husova-Dlouhá louka. Primátor Juraj Thoma navrhl Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), že na zajištění projektové dokumentace se bude podílet město.

Tah sice leží na státní silnici mezinárodního významu (E55), která však zároveň slouží jako důležitá vnitroměstská komunikace, která je součástí městského okruhu.

„Sešel jsem se s ředitelem Ředitelství silnic a dálnic ČR a jednali jsme spolu o řadě úprav celé levobřežní komunikace, resp. E55 na území města. Tahle bude jedna z prvních a ze strany Ředitelství silnic a dálnic ČR je již přislíbeno její zahrnutí do investičního plánu na příští rok,“ uvedl primátor Juraj Thoma.

Město již vysoutěžilo firmu, která projekt na novou podobu křižovatky zpracuje. Hodnotící komise doporučila s nejnižší cenou za projekt 524 tisíc korun bez DPH společnost Eltodo EG, během dneška musí ještě vítěze zakázky potvrdit rada města.

S částečnou změnou organizace dopravy v křižovatce původně přišel projekt Koridoru MHD, který předpokládal na Husově třídě ve směru do města rozšíření počtu pruhů, z toho jeden preferenční pro MHD. Na základě tohoto návrhu si město nechalo zadat kapacitní posouzení celé křižovatky.

„A nakonec jsme se rozhodli, že jedna z nejvytíženějších křižovatek, kde se protínají severojižní tranzit se západovýchodní vnitroměstskou dopravou, potřebuje radikálnější úpravu,“ poznamenal Thoma.

Cílem je křižovatku, projektovanou v době komunismu a minimálního rozvoje automobilismu, přizpůsobit současnému provozu. Zkrátit by se měly především doby průjezdu křižovatkou, čili by se o něco měla zmenšit, a zároveň by měly přibýt tzv. bypassy, které umožňují plynulé pravé odbočení, tedy opatření, která zvyšují kapacitu křižovatky a snižují fronty.

„Křižovatka by měla být řešena zhruba podobným způsobem, jako je např. Pražská-Strakonická nebo právě zrekonstruovaná Mánesova-Lidická, konkrétní návrh ale samozřejmě závisí na projektantovi,“ přiblížil Thoma.

Foto: maps.google.cz

Štítky Doprava, změny, Křižovatka, Dlouhý most, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Juraj Thoma, projekt, Eltodo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křižovatku u Dlouhého mostu čekají změny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.