Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kverulant.org: „Za smrt řidiče mohou i úředníci!“

Obecně prospěšná organizace Acta non verba dnes podala trestní oznámení na úředníky silničního správního úřadu kvůli dvěma nedbalostním trestným činům, souvisejícím s nedělní tragickou nehodou na Husově třídě, a to obecné ohrožení a maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Toho se podle organizace známé také jako Kverulant.org úředníci měli dopustit tím, že „roky nic nedělali s billboardem na Husově třídě, který o víkendu nejspíš zapříčinil smrt člověka.“

„Je nanejvýš pravděpodobné, že kdyby vozidlo nenarazilo do masivní stojky billboardu, nemusela mít nehoda tak fatální následky,“ myslí si zástupci organizace.

Nehoda se stala v neděli deset minut před půl sedmou ráno u křižovatky Husovy třídy se Strakonickou ulicí. Pětadvacetiletý řidič vozu Mini Cooper podle informací, které má Budějcká Drbna k dispozici, havaroval zrovna v momentě, kdy vysokou rychlostí ujížděl policejní hlídce. Ta se za ním vydala poté, co křižovatkou ulic Na Dlouhé louce a Husova projel na červenou.

Život mladého muže vyhasl po nárazu do sloupů veřejného osvětlení, nosníku billboardu a zábradlí při převozu do nemocnice, jeho o rok mladší spolujezdkyně vyvázla jen s lehčími zraněními hlavy a zdemolované auto, které zůstalo ležet na střeše, opustila sama bez pomoci.

ČTĚTE TAKÉ: Po ranní nehodě na Husovce zemřel 25letý mladík

„Ke kolika takovým nehodám ještě bude muset dojít, než příslušní úředníci začnou konat to, co jim zákon ukládá? Nad každou komunikací má bdít silniční správní úřad, který by měl vyhledávat a odstraňovat ze silnic takzvané rušivé jevy, tedy vše, co je nebezpečné a na silnici nebo do jejího okolí nepatří. To v tomto případě neudělal a podle nás se tak dopustil trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti,“ dodává Vojtěch Razima, ředitel organizace Kverulant.org.

Úředníkům ale chybí opora v zákoně. V intravilánu totiž může provozovatel billboardu zažádat o povolení stavební úřad, a tak námitky policie či odboru dopravy jsou marné, když navíc neexistuje ani možnost sankce.

„Informaci o tom, že na nás někdo podal trestní oznámení, slyším od vás poprvé. Až něco úředně přijde, budeme na to muset reagovat. V každém případě popírám, že bychom byli vinni za smrt tohoto řidiče,“ řekl Budějcké Drbně vedoucí Odboru dopravy magistrátu města České Budějovice Jaroslav Mráz.

Podle Vojtěcha Razimy jsou přitom billboardy ve městech velmi nebezpečné. „Již od roku 2008 se pražským politikům a úředníkům v naší kauze Praha město billboardů snažíme vysvětlit, že veřejný prostor není jejich privátní majetek. Tuhle kauzu jsme dohnali až do Bruselu, ale stále to nestačí. Ba naopak, někdy se zdá, že touha bezohledně zpeněžit veřejný prostor nezná mezí. Nedávno vyšlo najevo, že Praha hodlá osadit středy kruhových objezdů reklamními nosiči,“ zmiňuje na závěr ředitel.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Štítky nehoda, havárie, smrt, Husova třída, Strakonická ulice, České Budějovice, náraz do sloupu, Mini Cooper, Drbna.cz, Praha, Vojtěch Razima, Jaroslav Mráz, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Ve zkratce: silne auto, vysoka rychlost, alkohol, mladicka nerozvaznost (vysledek je takovy jaky je). To je pricina nasledku, nikoliv billboard.

Středa, 19. března 2014, 00:47Odpovědět

Karel Šaub

Jo a kdyby nic neprovedl a neujížděl policii tak tu byl málem zabil další tři lidi v jiném autě

Sobota, 15. března 2014, 09:57Odpovědět

Badaxe Kocour

Pokud to chápu správně, tak jel od Budějc směrem na Hlubokou, takže aby se mohl trefit do Bilboardu musel se dostat do protisměru. Pak ale ten spolek co blábolí o "vině bilboardu" je zřejmě spolkem jedinců duševně asi poněkud slabších. Nejsem fandou bilboardů, nicméně zde je jednoznačně na vině idiot za volantem, Kdyby neprojel křižovatku na červenou, kdyby se nepokoušel ujet policajtům, a kdyby zvládal svoje auto mohl být naživu. To že je mrtvý je jen a jen jeho vina a můžeme jen být šťastni, že takový pitomec někoho nezabil nebo nezmrzačil. Na Darwinovu cenu to sice nestačí, ale na to aby bylo jasné že si za svou smrt může sám, to rozhodně postačuje. A pro spolek nepřátel tabulí, hned za nimi jsou stromy, o které by si ten magor to auto rozbil také, jen se mohlo třeba stát, že by ten mamlas přežil, zatímco spolujezdkyně zemřela. Jet po městě jako magor, ujíždět policajtům, jezdit na červenou, to si trest zasluhuje, že si ho vyměřil sám je jeho věc. Litovat ho rozhodně nebudu. Bilboardů je jistě hodně a mohou někoho rozptylovat, ale tohle rozhodně není případ, kdy by za smrt dotyčného mohla ta tabule na protější straně silnice než jel.

Pátek, 14. března 2014, 18:32Odpovědět

Tomáš Fuk

Souhlasím s názorem, že reklamní tabule (billboardy) ve městě i podél silnic jsou slušným kšeftem pro vybrané jedince za podpory jiných (často námi zvolených ) jedinců a jsou místa, kde by být neměly. Ale shrňme fakta: - 1. Řidič spáchal závažný přestupek, za který se odebírají body. - 2. Nereagoval na výzvu policie k zastavení a snažil se ujet. - 3. Na křižovatce ulic Strakonická × Husova nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do pevné překážky. - 4. Při nárazu utrpěl zranění, kterým následně podlehl. Je to smutné, ale ne neočekávatelné. Jednalo se o svobodné rozhodnutí mladého řidiče, jak řešit dopravní přestupek. Nemám rád, když se demagogicky dávají do souvislosti různé věci nebo se zaměňuje příčina a následek. Možná to vyzní cynicky, ale buďme rádi, že narazil do sloupu a ne třeba do matky s kořárkem, jdoucí na zastávku. Zneužití této tragické události k jinak vcelku chvályhodnému boji proti zbytečným billboardům je projevem hyenizmu, který znedůvěryhodňuje samu "obecnou prospěšnost" organizace Acta non verba. Stejně tak bychom mohli obvinit policisky, že jsou příčinou smrti onoho mladíka, anžto kdyby ho nepronásledovali po té, co spáchal dopravní přestupek, nemusel by jet tak rychle a nehavaroval by..... Přeji všem zdravý rozum a pěkné dny!

Pátek, 14. března 2014, 11:46Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

Organizace Acta non verba může podat trestní oznámení i na PČR, pronásledování řidičů ve městech je přece velmi nebezpečné, když přihlédneme k ostatním účastníkům silničního provozu a zejména chodcům. Taktéž zvýšený středový ostrůvek v prostoru táhlé zatáčky je velice nebezpečný při nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze vozovky. Z téhož důvodu jsou velice nebezpečné semafory, sloupy trolejového vedení a neposledně i veřejného osvětlení a nesmíme zapomenout na zábradlí třeba u škol. Možná by bylo dobré žalovat majitele domů jenž mají postavené v těsné blízkosti komunikace. Trestuhodné je mít takový dům postavený v zatáčce. Celé mě to připomíná žalobu jedné američanky jenž dala do mikrovlnky usušit svou kočku. Divila se, že kočka nepřežila. A divte se. Soud vyhrála. V návodu k obsluze totiž nebylo uvedeno, že mikrovlnka není určena k sušení koček. Možná by bylo smysluplnější zažalovat Odbor dopravy za stav povrchu veřejných komunikací a chodníků s jejich úklidem, kdy napadá pár cm sněhu a nejsou schopní na to reagovat - jejich nasmlouvané firmy. Mám takový dojem, že některé komunikace naposledy opravoval svého času bolševik. :-D

Pátek, 14. března 2014, 11:38Odpovědět

Helena Syrová

V každém případě je to nešťastná událost, první chyba je na straně řidiče. Provozovatelům billboardů se stejně ale nic nestane. Eurobillboard patří Fisherovi ( Hyundai Fischer CB ), který na sebe nemá napsanou ve skutečnosti ani koloběžku, tudíž na pokuty z Krajského úřadu se směje na plný plyn, protože mu nemají co vzít. No a ostatní velké firmy v regionu, které billboardy provozují, vlastní hrabě Dlouhý z Hluboké, takže také nedotknutelnost. Nic se dít nebude. Mě nepovolil magistrát na mém plotě v centru ČB vlastní reklamu a po třech měsících tam najednou 30 metrů od mne vyrostl na jedné noze obrovský billboard pan Dlouhého. Tohle je už na trestní oznámení za zneužití pravomoci, teď budu mít trochu volnéh času a dám se do toho !!!

Pátek, 14. března 2014, 11:06Odpovědět

Jirka Havel

Billbord ale přece nemůže za to, že je někdo hňup, když ujíždí PČR a to určitě ne povolenou rychlostí a nezvládne řízení. Naštěstí zabil jen sebe, silnicím ubyl jeden agresor...

Pátek, 14. března 2014, 08:47Odpovědět

Libor Vilímek

Společnost Acta non verba se u mne totálně shodila...

Čtvrtek, 13. března 2014, 18:53Odpovědět

Kverulant.org: „Za smrt řidiče mohou i úředníci!“  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.