Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kvůli zanádražce se uzavře silnice z Mladého ke Složišti

Výstavba čtvrté etapy zanádražní komunikace zkomplikuje už od zítřka lidem nejen přístup na hřbitov v Mladém, ale především k neprůjezdné zkratce na Pohůrku přibude až do příštího roku uzavřená silnice do Suchého Vrbného kolem sportovního areálu na Složišti.

Kvůli stavbě dvoukilometrového úseku z Pětidomí do Mladého již byla v polovině října uzavřena ulice Jana Masaryka, od pondělí navíc bude neprůjezdná ještě ulice V Hluboké cestě od Suchého Vrbného.

Jak Budějcké Drbně řekl Jaroslav Mráz, vedoucí Odboru dopravy budějckého magistrátu, důvodem uzavírky obou úseků současně je urychlení průběhu čtvrté etapy výstavby zanádražky a zajištění možnosti objízdných tras v dalších etapách.

Přestože se podle oficiálních informací počítá s uzavírkami obou silnic do konce listopadu 2014, s největší pravděpodobností bude hotovo o několik měsíců dřív.

„Přibližně od května totiž dojde k uzavírce Dobrovodské ulice. V tu dobu je již potřeba mít dnes uzavírané úseky připraveny pro náhradní objízdnou trasu,“ uvedl Jaroslav Mráz s tím, že informace o zavřené Dobrovodské dostal odbor dopravy až minulý týden 24. října.

„Nyní probíhají jednání s projektanty, investory a dodavateli staveb druhé a čtvrté etapy výstavby zanádražní komunikace. Hledají se další řešení, jak negativní dopady uzavření Dobrovodské ulice co nejvíce zmírnit,“ je si vědom složité situace Mráz.

V úseku mezi Mladým a Suchým Vrbným bude průjezd vozidel Záchranné služby, Hasičského záchranného sboru, Policie ČR a městské policie zachován.

V současné době jsou dokončeny a uvedeny do provozu dvě etapy zanádražní komunikace. „První je v úseku od Pekárenské do Rudolfovské. Na její financování se podílela Evropská unie částkou 195 milionů a kraj 52 miliony korun. Druhá je v úseku od Rudolfovské do Vrbenské ulice, na kterou šlo z Evropské unie 61 milionů a z krajské kasy 12 milionů korun,“ řekla Jitka Liláková z Odboru regionálního rozvoje, územního plánování, stavebního řádu a investic Krajského úřadu Jihočeského kraje a dodala, že další prostředky na obě stavby šly z pokladny města České Budějovice.

Ve fázi realizace jsou nyní dvě etapy zanádražky - jedna navazuje na úsek z Rudolfovské do Vrbenské ulice, kde jsou předpokládané výdaje 40 milionů korun, z toho 33 milionů jde z EU a sedm milionů od kraje. Tato komunikace má být dokončena na podzim roku 2014.

Druhou realizovanou etapou je výše uvedená IV. etapa, která se začala budovat v říjnu 2013. „Předpokládané finanční náklady tady činí 202 miliony korun, z toho 166 milionů z Evropské unie a 36 milionů od kraje,“ sdělila Jitka Liláková s tím, že obě tyto etapy spolufinancuje město.

V procesu hodnocení na ROP NUTS II Jihozápad je pak v současné době ještě jedna etapa zanádražní komunikace, a to v úseku od Pekárenské k propojení okruhů směrem na kruhový objezd na Jindřichův Hradec a Prahu. Tady se předpokládá stavební realizace v letech 2014 až 2015. Investice do tohoto úseku zatím nejsou schváleny.

Štítky zanádražní komunikace, Mladé, Suché Vrbné, Jana Masaryka, V Hluboké cestě, uzavírka, silnice, Evropská unie, Jaroslav Mráz, Nová Pohůrka, Jan Masaryk, Pětidomí (Kařez), Drbna.cz, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli zanádražce se uzavře silnice z Mladého ke Složišti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.