Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Máme v Budějcích informační či dezinformační panely?

Zastávkové informační panely fungují v Budějcích už nějaký ten pátek. Místní už se s tímto systémem jakž takž sžili. Názory na přesnost zobrazovaných časů se však liší.

„Jsem z Jindřichova Hradce a tenhle systém mi v Budějovicích dost pomáhá. Připadá mi to užitečné a na nepřesnosti si stěžovat nemůžu,“ řekla Budějcké Drbně studentka Jihočeské univerzity Jana.

Zastávkových označníků je po městě na sedmdesát. Zobrazují předpokládanou zbývající dobu příjezdu linky, která je v reálném čase vypočítávána podle pohybu vozidla a detekce pomocí GPS. „S ohledem na složitost celého systému a nepředvídané události v dopravě může výjimečně docházet k nepřesnostem,“ uvedl Radek Filip, vedoucí oddělení strategie a řízení dopravy. Zároveň dodal, že přesnost linek se pohybuje kolem 99,2 procent.

Projekt Informační systém pro cestující MHD v Českých Budějovicích realizovala společnost Colsys na základě výběrového řízení. Vynaložená investice ve výši zhruba 28 milionů korun byla významným podílem v objemu 18,5 milionu korun financována ze strukturálních fondů Evropské unie v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad.

„Nevím, jestli to za ty peníze stojí, ale panely ukazují užitečné informace o celkové dopravní situaci ve městě, o tom, kde se stala nehoda. Nejsem ale spokojená s časy, které se na sloupech zobrazují. Zejména v dopravní špičce vídám na obrazovkách úplné nesmysly,“ hodnotila chod sloupů šestašedesátiletá důchodkyně Alena.

Lidé na zastávkách jsou často naštvaní a nervózní. Koho by taky těšilo čekat v tak nevlídném počasí, jaké v těchto dnech panuje, na autobusy. „Proto se vždycky řídím klasickým tištěným jízdním řádem. Navíc v místě mého bydliště ani informační panely nejsou,“ zmínila studentka Milada Šanderová.

„Denně se zobrazují na zastávkách desítky tisíc informací o příjezdech a dle našich kontrol je hodnota spolehlivosti dodržována. Chyby v zobrazení či v přenosu dat nelze u žádného technického zařízení vyloučit. V době zkušebního provozu, kdy se celý systém dolaďoval, byly připomínky ze strany veřejnosti časté, dnes jsou však spíše výjimkou,“ dodal naproti tomu Radek Filip.

Součástí systému je i několik velkoplošných obrazovek umístěných v přestupních uzlech, a to v objektu DOC Mercury, DK Metropol a OC Čtyři Dvory. Dále jsou instalovány informační kiosky pro cestující, na jejichž displejích si zájemci mohou vyhledat důležité informace o dopravním systému v Českých Budějovicích, jízdních řádech, a také se připojit na internetové stránky dopravního podniku, Magistrátu města České Budějovice, Jihočeského kraje a podobně.

Kiosky jsou dispozičně umístěny například v Mercury, Obchodním centru Čtyři Dvory, budově magistrátu města či na Jihočeské univerzitě.

Foto: www.dpmcb.cz

Štítky České Budějovice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Evropská unie, Colsys, Jindřichův Hradec, Drbna.cz, Dům kultury Metropol, DOC Mercury, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme v Budějcích informační či dezinformační panely?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.