Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový úsek dálnice D3 je od dnešního rána otevřen!

Motoristé na jihu Čech mohou od dnešní páté hodiny ranní využívat nový, pětadvacetikilometrový úsek dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Policie vyzývá řidiče k ohleduplné jízdě a maximálnímu soustředění. Stavba byla uvedena do předčasného užívání a kolem dálnice se ještě pracuje.

Ve čtvrtek mělo na dálnici dopravní nehodu auto řízené cizincem, kterého na ještě zavřenou D3 prý zavedlo navigační zařízení.
Vzhledem k zatím nedokončené rekonstrukci obchvatu Tábora není nově otevřený úsek pro vozidla s hmotností do 3,5 tuny do konce letošního roku zpoplatněn. Mýtné brány pro nákladní auta ale fungují.

O bezpečnost se na D3 bude starat nové dálniční oddělení v Chotovinách, které se dovybavuje. Nedávné cvičení integrovaného záchranného systému zase podle hejtmana Jiřího Zimoly prokázalo určité nedostatky. Hasičů je málo a na některá místa se v časových termínech nedostanou s potřebnou vyprošťovací technikou. „Ministr vnitra už slíbil nápravu,“ řekl Zimola.

Řidiči, kteří se po novém úseku D3 projeli při slavnostním otevřením, stavbu obdivovali. Vede typickou jihočeskou krajinou, přes mosty nad řekami a rybníky. Lemují ji zelená svodidla a místy zelené protihlukové stěny. Na úbočích se zelená tráva, kterou někde servaly nedávné dlouhotrvající deště.

Nový úsek dálnice D3 tvoří soubor pěti staveb, které vybudovalo sdružení čtyř stavebních firem - Strabag, Metrostav, Eurovia CS a Inžinierske stavby. Součástí projektu je 277 stavebních objektů, mezi nimi také 48 mostů, pět mimoúrovňových křižovatek, deset protihlukových stěn v celkové délce 3,6 kilometru a 49 přeložek inženýrských sítí.

Naděje do D3 vkládají starostové obcí, kterými dosud vedl provoz po E55. Denně jimi projelo přes 20 tisíc aut. Nejvíce postiženou byla Planá nad Lužnicí. „Já to řeknu jednou větou: Vítej D3 v Plané nad Lužnicí! Zásadní změna,“ uvedl starosta města Jiří Šimánek.

Předpokládá, že půlka, možná i více z 24 tisíc aut, které městem běžně projely, teď pojede po D3. „To znamená, že lidi v Plané začnou normálně žít,“ dodal. Doufá, že na dálnici budou hlavně směřovat řidiči nákladních aut. Pokud se budou chtít vyhýbat placení mýtného, má radnice v plánu jim znepříjemnit průjezd městem. Třeba mnoha kontrolami městské policie.

Přesné náklady na výstavbu nového úseku D3, která započala v roce 2009, nejsou podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) ještě vyčísleny. S DPH bude stát přes 12 miliard korun. Zhruba devět miliard jsou uznatelné náklady, a zhruba 70 procent z nich by Česká republika, respektive investor a správce, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), měla získat z Evropské unie.

Jak ministr řekl při slavnostním zprovoznění, je to zatím nejnáročnější dopravní stavba v ČR dotovaná z Operačního programu Doprava v tomto plánovacím období 2007-2013.

Na právě otevřený úsek bude podle Zbyňka Stanjury navazovat připravovaná stavba Veselí nad Lužnicí - Bošilec, která společně s úsekem u Českých Budějovic bude zahájena ještě v letošním roce s cílem pokročit v postupném dobudování souvislého dálniční spojení mezi Táborem a Českými Budějovicemi.

„Následovat bude stěžejní úsek výstavby samotného obchvatu jihočeské metropole, který je nyní intenzivně připravován,“ dodal ministr.

Celková délka tahu dálnice D3 a navazující rychlostní silnice R3 mezi Prahou a státní hranicí s Rakouskem je přibližně 171 kilometrů. Úsek mezi Prahou, Táborem a Českými Budějovicemi až po mimoúrovňovou křižovatku Třebonín je připravován jako dálnice D3. Úsek mezi Třebonínem a státní hranicí s Rakouskem jako rychlostní silnice R3.

Zdroj: ČTK

Slavnostní otevření nového úseku dálnice D3

Pátek, 28. června 2013, 10:25

Slavnostní otevření nového úseku dálnice D3
Zbyněk Stanjura

Štítky dostavba dálnice D3, otevření úseku Tábor - Veselí nad Lužnicí, dálnice, Dálnice D3, Česko, Tábor, Veselí nad Lužnicí, Jiří Zimola, České Budějovice, Zbyněk Stanjura, Planá nad Lužnicí, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový úsek dálnice D3 je od dnešního rána otevřen!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.