Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O parkování ve městě se bude starat dopravní podnik

Výsledkem středečního zasedání budějckých radních je mimo jiné vypovězení smlouvy se společností Vinci Park, která ve městě od roku 2005 zajišťovala prostřednictvím své dceřiné firmy Jihočeská parkovací činnosti spojené s provozem parkovišť a stání na veřejných komunikacích.

Smlouvu, která je podle vedení radnice pro město nevýhodná, podepsali v roce 2005 bývalí představitelé města v čele s Miroslavem Tetterem. V lednu přitom českobudějovičtí radní rozhodli, že dodatkem ke stávající smlouvě sníží odměnu společnosti o zhruba 2,4 milionu korun, čím by letos do městského rozpočtu přibylo až devět milionů navíc.

„Původní smlouva byla pro město značně nevýhodná, a proto bylo mým záměrem ji vypovědět. Nalezl jsem kvalifikované důvody pro výpověď i pro neplatnost smlouvy a předložil je radě města,“ řekl po minulém jednání rady Tomáš Bouzek, nejrazantnější kritik stávajícího systému.

V loňském roce Vinci Park, prostřednictvím dceřiné společnosti Jihočeská parkovací, vybral podle Bouzka na parkovném přes 23 milionů korun, z toho město získalo ani ne polovinu – 9,3 milionu korun.

Nakonec se však radní rozhodli pro úplné vypovězení smlouvy, a to i přes riziko soudních sporů, které můžou hrozit. „Společnost Vinci Park se ale také vystaví rizikům, protože v takovém sporu by se zkoumala i platnost smlouvy. My máme i argumenty pro vyslovení neplatnosti smlouvy od samého počátku, což by pro tu společnost znamenalo vracení bezdůvodného obohacení. Uvidíme, zda věc skončí smírčí cestou,“ řekl Tomáš Bouzek agentuře Mediafax.

Rada města ve středu současně uložila náměstkovi primátora Kamilu Caltovi, aby k projednání v radě připravil smlouvu, na jejímž základě by správu parkovacího systému převzal od 1. dubna českobudějovický dopravní podnik, tedy organizace stoprocentně vlastněná městem.

„Po delší době krok, který od radních schvaluji. Konečně z ulic zmizí otravné pražské transportery,“ napsal na Facebooku města Jan Přibyl.„Jenom doufám, že to Dopravní podnik nepřevezme na úkor zhoršení služeb MHD,“ dodal. Radost z tohoto rozhodnutí radních měli i další občané, kteří se na diskuzi vyjádřili. Objevovala se například zvolání „Hurá!“ či „No konečně...“

Štítky dopravní společnost, Tomáš Bouzek, Miroslav Tetter, Mediafax, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O parkování ve městě se bude starat dopravní podnik  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.