Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Paní Zima se přihlásila o slovo, nehody přibyly

Husté sněžení a ledovka dnes od rána komplikovaly dopravu na jihu Čech. Veškerá technika byla podle dispečerů zimní služby cestářů po celý den v terénu. Tam, kde srážky ustaly, začali silničáři odhrnuté silnice i sypat.

Nejvíce sněhu napadlo na jihovýchodě kraje, tedy na Jindřichohradecku, po celý den byly problémy také na Táborsku, Prachaticku a Strakonicku. Občas stály kamiony v kopcích, havarovala řada řidičů. Nehody se ale obešly bez těžkých zranění.

„Všechny silnice jsou v tuto chvíli průjezdné, všechny by měly být ošetřeny jak chemicky, tak posypem, technika je pořád venku a předpokládáme, že to tak bude i v noci během úterý,“ řekl dnes odpoledne Vlastimil Zikmund z krajského dispečinku Správy a údržby silnic (SÚS).

Sníh se držel na vozovce, místy silnice namrzaly a řidiči měli často problémy svá vozidla ovládat. Na celém území kraje policisté zaznamenali dvojnásobek nehod, u kterých asistovali, než obvykle.

„Nejhorší situace byla na Strakonicku. Jednalo se převážně o menší nehody, kdy řidiči nedobrzdili na namrzlé vozovce a naráželi do pevných překážek nebo sjížděli mimo komunikace,“ uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Husté sněžení sice od půl druhé ustávalo, ale přeháňky hlásí všechny meteorologické stanice v kraji. Teploty se drží od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia.

„V noci očekáváme ojedinělé mrznoucí mlhy a v úterý přes den slabé sněžení. Bude mrznout, na nulu se teplota přes den dostane nejspíše až ve středu,“ sdělil Martin Modlitba z Českého hydrometeorologického ústavu.

Zatím se podle něj nezdá, že by mělo být dlouhodoběji nad nulou, spíše se na víkend bude ochlazovat a v noci teplota klesne pod minus deset stupňů.

Radost z počasí kromě dětí mají provozovatelé skiareálů. Třeba na šumavském Zadově připadlo od rána kolem pěti centimetrů sněhu a mrzne.

„Intenzivně zasněžujeme, podmínky jsou už teď ideální, do víkendu budou ještě lepší,“ nechal se slyšet Petr Vondraš.

Zdroj: ČTK

Štítky sjízdnost, doprava, sněhové zpravodajství, silnice, Jihočeský kraj, havárie, Česko, okres Strakonice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Prachatice, Martin Modlitba, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paní Zima se přihlásila o slovo, nehody přibyly  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.