Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté kontrolovali cyklisty a jejich vybavení

V rámci preventivní akce Road safety week se jihočeská policie v průběhu tohoto týdne zapojila společně s BESIPem do kontroly chodců a cyklistů. Pondělí patřilo kontrolám chodců a pátek jihočeští policisté věnovali cyklistům a hlavně tomu, jak mají vybavená kola a jestli dodržují předpisy.

Policisty, společně s krajským koordinátorem BESIPu Václavem Kovářem, mohli cyklisté potkat během pátku na třech místech v Budějcích. Prvním z nich byl prostor mezi Perlou a budovou Územního odboru Policie ČR na Pražské třídě, dále v Neplachově ulici a naposledy u křižovatky Husovy třídy a ulice Na Dlouhé louce.

Akce byla zaměřena na prevenci, což potvrdila i mluvčí Policie ČR Štěpánka Uhlířová. „Policie se tento týden společně s BESIPem zúčastnila celoevropské akce Road safety week, jejímž cílem je zvýšit bezpečnost a plynulost silničního provozu tím, že chodce a cyklisty upozorňujeme na správné chování.“

Policie kontrolovala například jízdu cyklistů po chodníku či přechodu pro chodce. „Velké procento hříšníků se vymlouvá na to, že se necítí na silnicích bezpečně, a proto raději volí jízdu po chodníku i za cenu risku obdržení pokuty. Často slýcháme názory, že je po Českých Budějovicích málo cyklostezek,“ doplnila Uhlířová.

Jak dodal Václav Kovář z BESIPu, vybavenost cyklistů je bohužel nedostatečná, a i když zákon ukládá povinnost nošení bezpečnostní přilby na kole lidem do osmnácti let, realita je jiná.

„My bychom byli rádi, kdyby nosil přilbu každý cyklista, protože v případě dopravní nehody je hlava nejohroženější částí těla,“ sdělil Drbně Václav Kovář. „Jinak lidé reagují na naše rady pozitivně, většina z nich nové informace, které jim sdělujeme, přivítá.“

Další dopravní akci chystá Policie ČR a BESIP zanedlouho, a to v pátek 31. května, kdy budou policisté dávat řidičům možnost nechat si prověřit svůj zrak.

Autoři

Štítky Road safety week, Policie ČR, BESIP, cyklista, policie, Policie České republiky, Václav Kovář, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté kontrolovali cyklisty a jejich vybavení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.