Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Přístav pro rekreační lodě v Hluboké se otevře za rok

Nový přístav pro 74 rekreačních lodí v Hluboké nad Vltavou bude otevřen pro lodní dopravu od května příštího roku. Podle Ředitelství vodních cest, které je investorem, skončí hlavní stavební práce do letošního podzimu. Pak budou ještě dělníci upravovat okolí.

Přístav, který je součástí projektu na splavnění řeky Vltavy, si v sobotu mohla v rámci Dne otevřených dveří, konaného při příležitosti akce Vltava Open, prohlédnout veřejnost.

Stavební práce zhruba za 220 milionů korun začaly v lednu 2012, provádí je firmy SMP CZ a Metrostav. „Věřím, že tento přístav si rychle najde své návštěvníky a zdejší Vltava se stane oázou rekreační plavby,“ řekl ředitel Ředitelství vodních cest Lubomír Fojtů.

Předpokládá, že o přístav pod zámkem Hluboká bude zájem - ozvalo se už několik podnikatelů, kteří tam chtějí mít půjčovnu hausbótů.

„Máme tady plno žádostí o parkování lodí,“ uvedl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Zmínil, že ve Francii a v Nizozemsku žijí z vodních cest celé regiony, turisticky úspěšný je i Baťův kanál na Moravě. „A to je jenom kanál, my jsme na překrásné Vltavě,“ podotkl.

Peníze na přístaviště čerpá ŘVC ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Město se stará o úpravy kolem přístavu, včetně stavby parkoviště pro auta a cyklostezky.

Přístav umožní stání až 72 malých rekreačních plavidel a dvou osobních lodí. Vznikl v meandru původního koryta Vltavy, která tudy protékala do 30. let minulého století. Během stavby byly vytěženy stovky metrů krychlových bahna. Prostor byl oddělen od řeky povodňovým uzávěrem s novou zdvižnou lávkou, přibyly nábřežní zdi. Na hladině už jsou dřevěná mola. Přístav bude mít také rampu na spouštění lodí a vybavení pro jejich zásobování vodou a elektřinou.

Práce na vltavské vodní cestě v jižních Čechách se podle Ředitelství vodních cest blíží k závěru. Lodě už mohou plout po řece 29 kilometrů, z Českých Budějovic se přes dvě zdymadla dostanou až k přehradě Hněvkovice.

Poslední překážkou jejich plavby přes Orlík až do Prahy je jez Hněvkovice u Týna nad Vltavou. Na úpravy tohoto místa teď ředitelství vybírá firmu, stavební práce by mohly začít v červenci. Ředitel Lubomír Fojtů je přesvědčen o tom, že by se celá vodní cesta mohla otevřít veřejnosti zjara 2016.

Zdroj: ČTK

Štítky přístav, rekreační lodě, Hluboká nad Vltavou, Vltava Open, Zámek Hluboká, Ředitelství vodních cest České republiky, Vltava, vodní cesta, SMP, Metrostav, Tomáš Jirsa, Hněvkovice, Francie, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístav pro rekreační lodě v Hluboké se otevře za rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.