Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ŘSD: Příští rok chceme začít se stavbou čtyř úseků D3

Ředitelství silnic a dálnic chce zahájit v letošním a příštím roce stavbu dalších čtyř úseků dálnice D3 v Jihočeském kraji. Komunikace má do roku 2021 vést přes celý region až na hraniční přechod s Rakouskem. Vzniklo by tak nových 68 kilometrů dálnice a rychlostní silnice.

Po mimořádném jednání Sdružení pro výstavbu D3 a R4 v Českých Budějovicích to řekl ředitel úseku plánování a realizace staveb ŘSD Tomáš Čížek.

Zahájení staveb čtyř nových úseků se týká části mezi Veselím nad Lužnicí na Táborsku a Českými Budějovicemi. Podle Čížka práce na těchto úsecích skončí v roce 2017 a 2018.

„Na trase plánovaného obchvatu Českých Budějovic jsme obnovili výkupy pozemků a věříme, že se nám vše podaří během roku 2014 a 2015 dotáhnout,“ uvedl Čížek.

ŘSD také začalo pracovat na dokumentaci pro další úseky komunikace mezi Českými Budějovicemi a hraničním přechodem. Na jejím základě by příští rok mohl začít výkup pozemků.

Tomáš Čížek dále uvedl, že zvládnutí prací do roku 2021 má pragmatický důvod. V tu dobu končí druhé operační období evropských dotací. „A bez nich bychom tuto stavbu nedokázali zrealizovat,“ řekl předseda Sdružení pro výstavbu D3 a R4 Pavel Eybert.

Odhadovaný rozpočet na dostavbu jihočeské části dálnice D3 a rychlostní komunikace R3 činí 30 miliard korun. Ale cenu mohou ještě výrazně snížit výběrová řízení na zhotovitele. Eybert uvedl, že odhadem 70 procent z celkové částky budou tvořit právě peníze z evropských fondů.

Dálnice D3 má spojovat Prahu s Českými Budějovicemi. Z plánované trasy je zatím v provozu zhruba čtyřicetikilometrový úsek mezi Veselím nad Lužnicím a Meznem na Benešovsku. „Situace kolem D3 ve Středočeském kraji je vzhledem k posudku vlivu stavby na životní prostředí komplikovanější,“ dodal Pavel Eybert.

Na vloni otevřeném úseku dálnice na Táborsku se před časem objevily před předáním díla stavební nedostatky. Ředitel úseku plánování a realizace staveb ŘSD věří, že nově budované části budou v tomto směru dokonalejší.

„Nastavili jsme procesy tak, abychom se vyhnuli snížení kvality a také vícepracím,“ sdělil Tomáš Čížek. Podle Eyberta ale nelze u podobně rozsáhlé stavby do předání díla vyloučit nedostatky, které musí zhotovitel následně odstranit.

Zdroj: ČTK

Štítky Ředitelství silnic a dálnic, D3, dálnice, Veselí nad Lužnicí, České Budějovice, Tomáš Čížek, Pavel Eybert, Rakousko, Jihočeský kraj, okres Tábor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD: Příští rok chceme začít se stavbou čtyř úseků D3  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.