Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skoro každá desátá nehoda se stane pod vlivem alkoholu

Alkohol a drogy za volantem představují obrovské riziko. Je však nezbytné doplnit, že nejen za volantem, ale také na motocyklu a na jízdním kole. Tomuto tématu se věnuje Budějcká Drbna v dalším díle seriálu, který je součástí bezpečnostně-preventivní kampaně Zastav jízdu smrti.

Alkohol a drogy nepatří na silnice z jednoho prostého důvodu - jedná se o omamné látky, které ovlivňují chování každého, kdo je užil. Alkohol zpomaluje procesy v mozku, činí člověka méně pozorným, ale současně dává falešný pocit důvěry. Čím více pijete, tím více je váš mozek zasažen. Významně se zvyšuje vaše šance havarovat a následky bývají často smrtelné. To samé platí i o drogách.

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Zvýšená míra alkoholu v krvi řidiče způsobuje takzvané tunelové vidění. Je potřeba si uvědomit, že i když opilý řidič pojede pomalu, jeho zorné pole je zúžené, a to je zdrojem potenciálních konfliktů i závažných dopravních nehod.

Co hrozí opilým řidičům?

Řízení pod vlivem alkoholu je jednání, kterým je možné spáchat nejen přestupek, ale i trestný čin. Závisí na tom, nakolik byl řidič návykovou látkou ovlivněn. Pokud byl řidič ovlivněn natolik, že byla vyloučena jeho způsobilost řídit vozidlo, jedná se o trestný čin. V případě alkoholu je hranice mezi přestupkem a trestným činem poměrně zřejmá - způsobilost řídit vozidlo je u každého řidiče vyloučena při dosažení hladiny jedné promile alkoholu v krvi.

Trestný čin, o kterém hovoříme, je definován paragrafem 274 - Ohrožení pod vlivem návykové látky.

(1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,

  • a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek,
  • b) spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek, nebo
  • c) byl-li za takový čin v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého za takový čin propuštěn.

Soud může uložit trest zákazu činnosti (tedy zákaz řízení na dobu 1 roku až 10 let).

Pokud nedošlo ke spáchání trestného činu, bude se jednat o přestupek, který bude projednávat příslušný správní orgán, a který viníkovi ukládá pokutu až ve výši několika desítek tisíc korun a také zákaz řízení motorových vozidel.

Jestliže se řidič odmítne podrobit orientační dechové zkoušce či testu na návykové látky, je na něj pohlíženo stejně, jako by užil alkohol či návykovou látku. Automaticky se dopouští přestupku, za který mu může být uložena pokuta v rozmezí od 25 000 do 50 000 Kč a zákaz řízení motorových vozidel na dobu od jednoho do dvou let.

V loňském roce se na našich silnicích stalo celkem 3557 dopravních nehod, které evidovali policisté. Alkohol byl zjištěn u 338 řidičů, kteří byli účastníky některé z těchto nehod. Lze tedy říci, že přibližně každá desátá dopravní nehoda byla způsobena řidičem pod vlivem alkoholu!

Co se týče statistik letošního roku, v Jihočeském kraji bylo od počátku roku do konce května zaznamenáno více než 1 300 dopravních nehod a alkohol byl zjištěn u 146 řidičů. Přibližně každá devátá nehoda v tomto roce tak byla zaviněna podnapilým řidičem.

Přestože každý, kdo usedá za volant, ví, že je alkohol zakázaný, počty řidičů pod vlivem alkoholu neklesají, spíše naopak. Takové hazardování odporuje zdravému rozumu, ale dokud budou řidiči nezodpovědní a vůči sobě bezohlední, nelze očekávat zlepšení vývoje statistik dopravních nehod.

Nebezpečné jsou rovněž léky, které mohou ovlivnit reakci řidiče. Nevhodnost léků k řízení vozidel si raději vždy ověřte u svého lékaře či lékárníka.

Návykové látky

Pokud jde o užívání drog řidiči motorových vozidel, jihočeští policisté zjistili od počátku roku do konce května na 60 řidičů, kteří byli ovlivněni některou z návykových látek. Drogy představují obrovský problém a trend jejich užívání především mladými řidiči má vzrůstající tendenci. Je to především proto, že některé drogy (například marihuana) jsou cenově dostupné. Je potřeba mít na paměti, že stavy, které po nich uživatelé mají, jsou stejně nebezpečné jako v případě užití alkoholu.

Když mají strážci zákona podezření, že je kontrolovaný řidič pod vlivem nějaké drogy, vyzvou ho k orientační zkoušce. Pokud přístroj zaznamená pozitivní výsledek, následuje lékařské vyšetření spojené s odběry krve a moči. Poté přijdou na řadu odborné posudky znalců, které určí, do jaké míry pozbyl řidič ovlivněný drogou způsobilost k řízení motorových vozidel. Dle toho je určeno, zda řidič spáchal přestupek nebo trestný čin. Sankce a tresty pak může správní orgán či soud stanovit stejné jako v případě alkoholu.

Řidiče opilec se může zadlužit až do konce života

V případě, že řidič pod vlivem ať už alkoholu nebo drogy způsobí dopravní nehodu, můžou ho čekat i doživotní splátky pojišťovně. Snadno se vám totiž může stát, že pojišťovny sice poškozeným zaplatí vše z povinného ručení viníka nehody, ale potom si na viníkovi celou částku vymůžou. Řidič opilec se tak může v případě, že někomu při nehodě způsobí nejen škodu na automobilu, ale třeba ho vážně zraní, zadlužit na celý život. Celková dlužná částka se může pohybovat až ve výši několika milionů korun.

Rozmyslete si, zda usednete za volant opilí nebo zfetovaní. Čekají Vás nejen vysoké pokuty, hrozba vězení a zákaz řízení, ale také pocity viny a výčitky svědomí, pokud někoho zraníte nebo ho zabijete. Buďte zodpovědní a pomozte nám zastavit jízdu smrti!

Napsala Štěpánka Uhlířová
Tisková mluvčí Policie České republiky

Štítky Zastav jízdu smrti, informační a preventivní kampaň, Policie ČR, Jihočeský kraj, drogy, alkohol, havárie, Zastava, Drbna.cz, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro každá desátá nehoda se stane pod vlivem alkoholu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.