Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Ve městě se objevily stovky padělaných jízdenek MHD

Kriminalisté pátrají po pachateli, který dává do prodeje již jednou použité, upravené a tím neplatné jízdenky MHD. Kde a od koho se v Budějcích vzaly stovky neplatných - padělaných jízdenek, vyšetřují kriminalisté již několik dnů.

Policisté spolupracující s českobudějovickým Dopravním podnikem zatím zjistili, že neznámý pachatel si opatřuje znehodnocené lístky MHD, které následně tzv. „vypere“. Z jízdenky odstraní označení data a času, zmizí natisknuté červeno-modré údaje z označovače (strojku) v autobuse či trolejbuse a upravená jízdenka je pak dána k dalšímu prodeji.

Podle informací z dopravního podniku, tímto způsobem znehodnocené a znovu označené jízdenky revizoři poznají, vzhledem k tomu, že tisk na upravené jízdence se nezbarví do červeno-modra, ale zůstane pouze červený.

Zároveň revizoři používají speciální fix, který jednoznačně odhalí upravenou jízdenku. Uživatelé upravených jízdenek si musí být vědomi toho, že při odhalení revizorem uhradí přirážku k jízdnému, která v současné době činí 1500 korun.

„Kriminalisté při první razii zajistili zhruba tři sta jízdenek ve dvou prodejnách „potraviny – večerka“ a pátrají po dodavateli upravených jízdenek. Je možné, že takto upravených či padělaných, ale především neplatných jízdenek je v oběhu několik tisíc,“ uvedl mluvčí Policie ČR Jiří Matzner.

Podezřelý je například prodej jízdenek (červené) z výdejního automatu, pokud jsou jízdenky nabízeny v kamenném obchodu či nějakém stánku. Další podezřelou okolností je prodej jízdenky, která nebyla vytržena z aršíku, nebo nese známky opakovaného použití.

Budějckou Drbnu už také kontaktovala jedna z věrných čtenářek, která bohužel na neplatnou jízdenku doplatila. „Koupila jsem si lístek v automatu Dopravního podniku (DP), měsíc mi ležel doma na stole. Poté jsem ho v autobuse štípla dle návodu a revizor mi oznámil, že lístek je falešný. Také podotkl, že se případy falšovaných lístků množí. Podle mých informací DP obyvatele neupozornil, aby si na tyto lístky dávali pozor.“

Čtenářka celou situaci řešila ještě následně přímo na DP. „Velmi nepříjemný pán mi oznámil, že jsem lhářka a nevěří, že bych lístek koupila v jejich automatu. Byl velmi hrubý a arogantní. Žádala jsem o rozdělení pokuty na splátky, jelikož jsem studentka bez jakýchkoli příjmů. Prý to nelze. Ráda bych, aby se alespoň touto cestou lidé dozvěděli, a dali si pozor na to, co kupují a u koho.“

„Slečna byla chycena revizorem jako cestující bez platného jízdního dokladu, dle všech znaků s upravenou jízdenkou. Poté, co požadovala úhradu přirážky k jízdnému na splátky, bylo jí sděleno, že u snížené výše přirážky (600 korun do 15 dnů) to není možné. Snížená sazba je zavedena právě z důvodu rychlé a jednorázové úhrady,“ reagoval mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Radek Filip, který pokračoval.

„Následně bylo slečně vysvětleno, jak fungují ochranné prvky na jízdence a pokud jízdenku zakoupila u nějakého prodejce, má možnost po tomto prodejci požadovat náhradu škody. Slečna poté opět požadovala možnost splátek, a když jí bylo vysvětleno, jak má při platbě postupovat, aby se přirážka nezvýšila, řekla, že tomu rozumí a přirážku uhradila. Tím projevila souhlas s jejím oprávněným uložením.“

„Slečně bylo dále sděleno, že pokud má nějaké podezření na pochybení ze strany Dopravního podniku, je možné nechat udělat znalecký posudek jízdenky. Toto však odmítla. Nebyla označena za lhářku, jednání nebylo nijak hrubé či arogantní a komunikace probíhala korektně. Jednání se účastnili dva naši zaměstnanci,“ dodal Filip.

Štítky MHD, jízdenky, neplatné, padělek, úprava, České Budějovice, městská hromadná doprava, dopravní společnost, splátka, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve městě se objevily stovky padělaných jízdenek MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.