Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Výstavbu obchvatu Budějovic urychlí výkup pozemků

Urychlit výkup pozemků a tím zrychlit výstavbu obchvatu Českých Budějovic chce ministerstvo dopravy. „Stavba by mohla začít v roce 2016,“ řekl v pondělí v Táboře novinářům ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) s tím, že na jihu Čech přibude za rok dalších 30 kilometrů dálnice D3.

Náklady na obchvat dosáhnou zhruba 11 miliard korun, stavba by pak měla trvat dva až tři roky. Na výkup pozemků je vyčleněno na rok 2013 a 2014 celkem 700 až 800 milionů korun.

Urychlit výkup by měl pomoci nový zákon, který prošel sněmovnou. Podle tohoto zákona by mělo být pro stát jednodušší získávat pozemky u důležitých staveb. Měl by také definovat podmínky, za kterých lze pozemky získat soudním vyvlastněním a za jakou cenu.

„Chceme postupovat tak, abychom v roce 2015 vydali stavební povolení a mohli pak stavbu zahájit,“ řekl Pavel Dobeš. „Obchvat Českých Budějovic je v regionu hlavní prioritou,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), který se s Dobešem v Táboře sešel.

V roce 2013 by měl být uveden do provozu 30 kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. „Cesta z Českých Budějovic do Veselí po současné komunikaci první třídy řidiče tolik netrápí. Skutečnou bolestí jižních Čech je chybějící obchvat Českých Budějovic,“ zmínil Kuba.

Českobudějovický obchvat naváže na dálnici D3. Podle Dobeše by mohla v roce 2015 začít stavba úseku mezi Borkem a Bošilcem. Pak by dálnice vedla z Českých Budějovic k Meznu na Benešovsku. V roce 2021 by pak prý mohla na D3 jižně od Českých Budějovic navazovat R3, která povede na hranici s Rakouskem.

Pokračování výstavby D3 mezi Meznem a Prahou však ministr Dobeš nedokáže přesně odhadnout. „Výstavba ve Středočeském kraji je problematičtější,“ doplnil Dobeš.

Napsal Dobrin Stojcev, Medifax
Foto: archiv Václava Krále

Štítky dálnice, D3, Praha, České Budějovice, Rakousko, dostavba, ministr, Pavel Dobeš, pozemek, Tábor, Ministerstvo dopravy České republiky, LIDEM - liberální demokraté, Česko, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavbu obchvatu Budějovic urychlí výkup pozemků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.