Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zima může přijít, jihočeští silničáři jsou připraveni

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje je na zimu dobře připravená. Ve skladech má 87 tisíc tun posypových hmot, což je o téměř 20 tisíc tun více než vloni touto dobou. Kvůli dlouhé zimě musela SÚS podle ředitele společnosti Jana Štíchy v loňské sezoně zásoby doplňovat.

SÚS se bude v zimě starat o 6200 kilometrů silnic, což je po Středočeském kraji druhé největší množství v zemi.

V práci jim pomůže i nová technika. V letošním roce SÚS nakoupila osm nových kompletních sypačů, tedy včetně sypacích nástaveb a radlic. Správa tak má k dispozici 198 sypačů a 17 sněhových fréz.

Ve vybraných úsecích cestáři postaví přes 20 kilometrů zásněžek. Dřevěné, kovové i plastové ploty zabrání na návětrných plochách vytváření závějí a sněhových jazyků na vozovkách.

Krajská SÚS se bude starat i o silnice první třídy, které kraji nepatří. Smlouva s ministerstvem dopravy byla prodloužena o čtyři roky - do roku 2017.

Údržba silnic na jihu Čech byla v zimním období 2012 až 2013 meziročně dražší o více než 62 milionů korun. Krajskou SÚS přišla na 247,968 milionu. Cestáři spotřebovali 88 044 tun posypových hmot, což je o 34 815 tun více než v předcházejícím zimním období.

První sníh napadl vloni už v říjnu a na silnicích se střídavě objevoval až do první čtvrtiny dubna. Ministerstvo dopravy nařídilo, aby cestáři zůstali v pohotovosti až do 10. dubna. Ze zákona přitom musí být běžně na zimní údržbu připraveni od 1. listopadu do 31. března.

V kraji se letos v zimě nebude udržovat téměř 156 kilometrů silnic, o něco více než v loňském roce. Jde převážně o přístupové komunikace do v zimě nevyužívaných rekreačních oblastí nebo o silnice, po kterých nejezdí veřejná hromadná doprava a mají plnohodnotnou alternativní trasu.

Za posledních deset let byla na jihu Čech nejnáročnější zima v prvním pololetí roku 2006. Naopak nejmírnější zima byla ve druhém pololetí stejného roku.

O plánu údržby silnic společností .A.S.A. v Budějcích vás budeme informovat v nejbližších dnech.

Zdroj: ČTK
Foto: www.susjk.cz

Štítky Správa a údržba silnic Jihočeského kraje, zima, údržba silnic, sníh, led, námraza, sypač, fréza, silnice, Jihočeský kraj, Česko, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Zima může přijít, jihočeští silničáři jsou připraveni. Takováhle chvástavá vyjádření čtu každý rok. Jakmile napadá pár cm sněhu, tak si v tisku můžeme zase přečíst : Správa a údržba silnic Jihočeského kraje byla zaskočena nenadálou nadílkou sněhu. Nuže, necháme se překvapit copak je v letošním zimním období překvapí. Snad to nebude písečná bouře :-) Většinou jsou překvapeni řidiči z překvapení silničářů.

Úterý, 5. listopadu 2013, 14:05Odpovědět

Badaxe Kocour

Myslím že není velké umění být připraven v době kdy nesněží a nemrzne. Problémy nastanou až začne padat sníh a mrznout. Osobně mám se silničáři spíš dobré zkušenosti a to jezdím i brzy ráno. Je ale fakt že spíš po silnicích 1. třídy, které se řeší nejdříve. Osádky sypačů a pluhů to docela zvládají, problém spíš asi je, že je jich málo (to je věc managementu).

Úterý, 5. listopadu 2013, 07:13Odpovědět

Zima může přijít, jihočeští silničáři jsou připraveni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.