Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jediný jihočeský Klokánek se pomalu plní, je tam už 17 dětí

Jediný stacionář Fondu ohrožených dětí pro týrané, zneužívané a jinak ohrožené děti Klokánek na jihu Čech, který byl v červnu otevřen v Jindřichově Hradci, se pomalu plní. Jak agentuře sdělila v pátek předsedkyně fondu Marie Vodičková, je zde už 17 dětí.Po šestici sourozenců, kteří se stali dočasnými obyvateli Klokánku, přišlo dalších pět sourozenců až z Rychnovska, jedna mladistvá dívka a ještě dalších pět sourozenců z jižních Čech.

 “Zatím prověřujeme spolu s úřady, co je důvodem jejich potřeby umístění k nám. O všechny se starají naše profesionální tety a měli jsme i další dotazy, zda máme místo,“ podotkla Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí.

Celková kapacita jindřichohradeckého azylového stacionáře je 32 dětí, nyní je tedy naplněna z více než poloviny. “Fakt je, že umístit tolik sourozenců v Klokánku najednou je možné jen při otevření. U nás je ta výhoda, že jsou pospolu, kdežto v klasické ústavní výchově by zřejmě někteří byli rozdělení podle věku. Proto tato zařízení mají smysl a děti nejsou zbytečně oddělovány,“ podotkla Vodičková.

Průměrný pobyt dětí v takovém zařízení je okolo půl roku. Pak jdou buď zpět do rodin, nebo třeba do náhradní pěstounské péče. Jindřichohradecký Klokánek vznikl přestavbou bývalého penzionu za 15 milionů korun. FOD má objekt pronajatý na 30 let od soukromého podnikatele, který s touto neziskovou organizací dlouhodobě spolupracuje.

V Klokáncích je možno umístit děti od narození až do 18 let věku. Výjimečně zde mohou bydlet i nezletilé matky s malými dětmi. Občanské sdružení Fond ohrožených dětí funguje od roku 1990. V současné době má 22 poboček zaměřených na vyhledávání a pomoc ohroženým dětem, 35 zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánek s celkovou kapacitou okolo 500 míst a pět azylových domů pro rodiny s dětmi s kapacitou 120 míst. Pro nedostatek kapacity ale jen v loňském roce musel fond odmítnout na 960 dětí.

Autor: René Kekely Mediafax

Štítky Marie Vodičková, Česko, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, okres Rychnov nad Kněžnou, Fond ohrožených dětí, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediný jihočeský Klokánek se pomalu plní, je tam už 17 dětí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.