Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské nemocnice nemají o platech v roce 2012 zatím jasno

Jak bude vypadat růst mezd v jihočeských nemocnicích v příštím roce, není zatím v mnoha ze zařízení zcela jasné. Zástupci některých špitálů řekli, že čekají na úhradovou vyhlášku.Tu zpravidla nemocnice dostávají v prosinci a podle ní se mohou řídit a snažit se platy zvyšovat, či naopak snižovat. Vedení nemocnice v Českých Budějovicích ale už jasno má a pro příští rok s výrazným nárůstem mezd nepočítá.

"Českobudějovické nemocnice se dohodla respektovat memorandum a platy zvýšila již v rámci uzavřených dohod," uvedl mluvčí nemocnice Jan Dušek. Na mysli měl letošní protestní akci lékařů a zdravotníků Děkujeme, odcházíme, v které hrozili hromadným odchodem, pokud nedostanou přidáno.

O zvýšení platů zatím není rozhodnuto v nemocnici v Táboře. "Na každý rok se dělá samostatná úhradová vyhláška a my nevíme, jak bude vypadat. Až bude, uvidíme, jak půjde kolektivně vyrovnání platů směrem nahoru, dolů případně, zda zůstane na stejné hranici," podotkl předseda představenstva a ředitel táborské nemocnice Ivo Houška s tím, že pro letošní rok se nic nemění.

Podobně hovoří ředitel nemocnice ve Strakonicích Tomáš Fiala. "Osobně to nevidím příliš reálně. Pro letošek jsme na tom dobře, jak to dopadne po Novém roce, uvidíme. Vzhledem k tomu, že jsme v očekávání s tím, jak dopadne situace s VZP, jak budou ostatní pojišťovny fungovat, je předčasné o tom nyní hovořit," řekl.

Naopak optimistický je ředitel nemocnice v Písku Jiří Holan. "Za sebe mohu říct, že si nemáme na co stěžovat. Rozhodně nechci nikoho děsit tím, že by příští rok prostředky nebyly, nebo že by jich bylo málo. My jsme například jen letos přijali 20 nových lékařů, nejen čerstvých absolventů, ale i hotových lékařů a stále se snažíme vycházet zaměstnancům vstříc a motivovat je," uvedl Holan.

Podotkl, že i v Písku čekají na úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví a až poté, co bude zpracována a vydána, bude možné říct, jakým směrem se mzdy v příštím roce pohnou.

"My dáváme přes 50 procent zisku do mezd, snažíme se nabízet zaměstnancům benefity, různé výhody a pro nás velmi důležitý je nejen spokojený pacient, ale i spokojený lékař, a to s tím souvisí. Čili věřím, že situace nebude nijak dramatická a my budeme moci našim lidem třeba zase přilepšit," dodal Jiří Holan.

Jihočeské nemocnice jako jedny z mála v Česku hospodaří s plusovými čísly. Dáno je to podle ředitelů i kraje tím, že je zde sedm nemocnic a síť není tak přesycená, jako třeba v některých krajích, kde jsou v jednom městě tři až čtyři zařízení.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky nemocnice, mzda, Nemocnice České Budějovice, lékař, Jan Dušek, Nemocnice Tábor, Tomáš Fiala, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Mediafax, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské nemocnice nemají o platech v roce 2012 zatím jasno  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.