Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní spojka? Nesmysl, který odmítáme, řekli Budějčáci.

V zasedací místnosti zastupitelstva na budějovické radnici 13.6.2011 proběhlo jednání o návrhu změny územního plánu, tzv. Jižní spojky. Přítomno je přes 150 občanů, město zastupuje J. Thoma, M. Joch a I. Nadberežný. Návrh změny ve vizuální projekci představuje Ing. Žížala z projektového atelieru. Jeho informace k projektu již nyní občané bouřlivě komentují.

Přítomni jsou především obyvatelé dotčených oblastí, ale i obyvatelé dalších budějovických čtvrtí.
Po nepřesvědčivé a netransparentní prezentaci následuje diskuze.

Zástupci občanů deklarují jednoznačné námitky proti změně. Zásadní námitku, podpořenou 2 158 podpisy pod peticí, vznesl Tomáš Mráz. Písemně formulovaná námitka včetně kopií petičních podpisových archů  byla oficiálně podána na Magistrátu města České Budějovice.
V diskuzi se ozývají slova o naprostém nesmyslu, politickém grázlovství a ignoraci, jejichž motivem je neúcta k občanům a městu.

Hlavním motivem je podle diskutujících snaha o zisk stavebních firem, potažmo  osobní zisk zainteresovaných představitelů.
Zásadní námitky vznesla J. Brožová, sdružení Jihočeské matky. Velmi jasný nesouhlas a průkazné argumenty uvedl S. Rataj. Záměr označil z pohledu odborníka i občana za nesmysl. Všechny diskuzní příspěvky odmítají návrh změny, tzv. Jižní spojky a volají po realizaci skutečného obchvatu, který povede KOLEM města, ne do obytných a rekreačních zón.
V diskusi zazněly důrazné protesty jak proti celkové koncepci, tak proti dílčím částem a jejich přímému negativnímu dopadu na život obyvatel v dotčených oblastech. Poukázáno bylo mimo jiné na zvýšení hluku v oblasti nemocnice a obytných zon, dále na faktickou i morální devastaci rekreačních zon u Malého a Velkého jezu. Majitelé nemovitostí, které jsou podél plánované trasy, poukazovali na znehodnocení majetku a předpoklad diskomfortu bydlení – dopravní zátěží, hlukem, výfukovými zplodinami i rizikem, které plyne z vysoké dopravní zátěže. Podle odborné studie je předpoklad průjezdu 17 000! vozidel denně.

Výrazným motivem protestů přítomných bylo poukázání na fakt, že o návrhu změny nebyli občané dostatečně informováni. Přítomní pracovníci Stavebního odboru magistrátu uvedli, že návrh a dokumentace byly zveřejněny v souladu s příslušnými zákony na úřední desce. Na tento argument oponenti z řad občanů města jednoznačně reagovali konstatováním, že návrh je zveřejněn v „technicko – úředním jazyce“, tzn, tak, že občan – neodborník, nearchitekt, nestavař nedokáže z plánů poznat, kudy trasa povede a jak ovlivní dopravu a život ve městě.

Velmi alibisticky a neprůkazně působil argument zástupce Dopravního odboru, že projekt trasy je takto koncipován proto, že původní trasa obchvatu měla vést přes katastrální území obce Litvínovice a starostka obce vyslovila jednoznačný nesouhlas s vedením trasy kolem obce Litvínovice. Diskutující v sále na toto sdělení reagovali dotazy, jak je tedy možné, že starostka Litvínovic dokáže své občany a obec obhájit a zástupci Budějovic to nedokáží.
Zejména v druhé polovině jednání se do diskuse zapojil i primátor Juraj Thoma, který také vyjádřil připomínky k projektu a na přímé dotazy občanů v zasedací síni deklaroval svůj nesouhlas s projektem.

Patrně nejpodstatnější informací a výstupem, který by měl být pro další vývoj určující, je sdělení zástupců Stavebního odboru, že písemně i ústně podané námitky budou zařazeny do dalších úředních procesů a definitivní souhlas nebo nesouhlas s návrhem změny bude námětem jednání zastupitelstva města České Budějovice, které by mělo mít zařazen tento bod k jednání pravděpodobně v září. Na rozhodnutí zastupitelů tedy bude záležet, jestli se kritizovaný a odmítaný záměr trasy mezi Litvínovickou silnicí přes Lidickou, oblast Malého jezu a přes Mladé na Novohradskou realizovat bude nebo nebude.
Jednání bylo ukončeno krátce po 17.30.

Budějcká Drbna pro vás sledovala a bude sledovat i nadále.

Autor: Askew X

CTĚTE TAKÉ:

Veřejné jednání o Jižní spojce- aktuálně

V pondělí 13.6. v 15.00 hod.. Šup na radnici !!!


 

Štítky Jižní spojka, projekt, Josef Thoma, České Budějovice, Tomáš Mráz, Litvínovice, Jihočeské matky, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jižní spojka? Nesmysl, který odmítáme, řekli Budějčáci.  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.