Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Primátora Juraje Thomu policie obvinila ze zneužití pravomoci

Budějcký primátor Juraj Thoma (HOPB) a jeden bývalý vedoucí odboru magistrátu byli ve středu policií obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a za porušování povinností při správě cizího majetku.

Trestní činnosti, která je předmětem vyšetřování, se měl primátor dopustit v letech 2007 a 2010 při zadávání městské zakázky na dodávku IT služeb a techniky.

„Thoma je podezřelý z toho, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností, aniž by ji schválila rada města. Primátor tak překročil svoji pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun,“ řekl ČTK jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Mluvčí dodal, že podle soudních znalců z oborů ekonomika byla zakázka, kterou Thoma podepsal, o pět milionů dražší než cena, za níž se dal projekt pořídit ve výběrovém řízení. „Hlavní představitel radnice tak způsobil městu škodu ve výši pěti milionů korun,“ řekl Matzner.

Obviněný bývalý vedoucí odboru ve své pozici vedl o zmiňovaném dodatku jednání s dodavatelskou společností. „V přímém rozporu se svými stanovenými povinnostmi nepředložil radě města dodatek k seznámení a ke schválení, ale předložil ho k podpisu přímo primátorovi,“ uvedl Matzner. Podle policie hrozí oběma mužům až desetileté tresty.

V roce 2010 pak Juraj Thoma kontrakt se stejnou firmou opět bez vědomí a schválení městskou radou primátor podepsal a potvrdil tak prodloužení smlouvy. Celková částka těchto transakcí představuje 70 milionů korun.

Kriminalisté pracují na případu od podzimu roku 2011. Zjistili prý, že spolupráce mezi městem a pražskou IT společností funguje již několik let.

„Všechny smlouvy i dodatky byly vždy projednány a schváleny radou města, která o této skutečnosti vydala usnesení a pověřila primátora města k jejich podpisu. Mechanismus, jak v těchto případech postupovat, byl oběma obviněným mužům tedy dobře znám,“ řekl Jiří Matzner.

Případ dozoruje plzeňské státní zastupitelství. Událost byla předána do jiného regionu kvůli možné podjatosti.

Juraj Thoma se k celé situaci vyjádří dnes odpoledne na mimořádné tiskové konferenci.

Zdroj: ČTK

Štítky Juraj Thoma, primátor, České Budějovice, trestní stíhání, obvinění, porušování povinností při správě cizího majetku, policie, Občané pro Budějovice, rada obce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátora Juraje Thomu policie obvinila ze zneužití pravomoci  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.