Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blíží se advent a v Budějcích bude živo

Rok se s rokem sešel a pomalu nastává čas věnovat se nejkrásnějším svátkům v roce. V Budějcích můžete už teď ochutnávat punč z několika málo stánků rozesetých po obvodu náměstí. To hlavní ale teprve přijde.

Náměstí už brzy zaplní dřevěné stánky, vyroste pódium, betlém, stromek. Vzduch bude vonět tradičními pochutinami a k poslechu bude hrát hudba nejrůznějších žánrů.  Čeká nás toho opravdu hodně. „V letošním roce bude během adventu uspořádáno celkem 298 akcí, což je oproti loňsku nárůst,“ říká náměstek primátora Jaromír Talíř.

Vše odstartuje už 28. listopadu rozsvěcení vánočního stromku za přítomnosti primátora Budějc Jiřího Svobody a biskupa budějcké diecéze Mons. Vlastimila Kročila. Poté bude následovat koncert Pavla Šporcla. Samozřejmě se také v průběhu adventního období uskuteční Zvonkový průvod nebo Vránkovy koledy.

Další tradiční akcí, na kterou se Budějčáci každoročně těší je přílet anděla. „Plán ohledně příletu anděla zůstává stejný. Měli jsme možná trochu jiný záměr, nicméně veřejnost se proti tomu ohradila. Když lidé slyšeli, že by anděl nebyl nebo by tam nastala nějaká změna, vyjadřovali velkou nevoli. Proto jsme se rozhodli, že necháme stejný scénář,“ říká vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Sedláková.

Součástí letošního adventu je také projekt Budějovice sobě. Ten je v rámci oslav 750 let Budějc spolufinancován právě statutárním městem. V rámci tohoto projektu pak vystoupí budějčtí muzikanti a divadelníci jako například Nezmaři, Pavel Žalman Lohonka, Pavlína Jíšová, Sem Tam, Heband, Swing Trio Avalon, Rozkrock, The Sinners a mnoho dalších. Každý z účinkujících by pak měl krom toho nejlepšího ze svého repertoáru předvést jednu společnou píseň, kterou si mohou zvolit sami lidé. Hlasovat můžete i v anketě Budějcké Drbny.

Od 14. do 19. prosince se pak do vánočního šatu oblékne také nádvoří radnice, kde se bude konat řemeslnický jarmark, jehož součástí budou i divadelní představení a tvůrčí dílny pro děti. Právě ty si totiž předvánoční čas užívají nejvíce.

Jak sami vidíte, akcí bude hojnost a vybere si opravdu každý. Aby se návštěvníci v nabitém programu lépe orientovali je pro ně připravena také mobilní aplikace Budějovický Advent. Ta bude kromě kompletního programu obsahovat také pravidelné informace o aktuálním dění a fotografie z jednotlivých akcí.

Štítky České Budějovice, advent, Jaromír Talíř, Jiří Svoboda, Pavel Šporcl, Pavlína Jíšová, Pavel Lohonka, Mons, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se advent a v Budějcích bude živo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.