Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Oslavy 750 let jsou minulostí, vše zakončila show Magické Budějovice

Jubilejní oslavy 750 let města České Budějovice jsou u konce. Slavilo se dlouho. Vše odstartovala audiovizuální show 10. března, kdy byly Budějce založeny. Slavilo se téměř celý rok a vše vyvrcholilo včera večer velkou audiovizuální show, kterou měla opět na starost agentura Art4Promotion.

V rámci událostí posledních dnů se uctila památka tragicky padlých obětí teroristických útoků ve Francii minutou ticha. Poté si v 19 hodin vzal slovo primátor Jiří Svoboda, který závěrečnou akci odstartoval společně s radní pro ekonomiku a finance Lucií Kozlovou, jež nemalou měrou pomohla k uspořádání takového zakončení oslav. „Jací jsme my, Budějčáci, takové je i naše město,“ připomněla Kozlová. Show se poté spustila na jejich společné zvolání: „Ať žijí České Budějovice!“ 

V hlavní roli byla budějcká radnice, na kterou směřovaly oči všech přítomných diváků. Na ní se odehrála celá historie města. Od svého založení, tedy 10. března 1265, až po současnost. A návštěva do let dávno minulých byla více než zajímavá a chvála od lidí byla slyšet ze všech stran. „Je to krásné a zajímavé. Jediné, co to kazí, je déšť,“ říkala jedna z pozorujících divaček.

Pak se nad velkoplošnou obrazovkou objevila pěvkyně, která svou píseň věnovala Panně Marii Budějovické, která je patronkou města již více jak 500 let.

Následně se zraky všech diváků upřely na Samsonovu kašnu, kde probíhala ohnivá show. A když se na závěrečných oslavách objevil i král Přemysl Otakar II., nechyběl na náměstí už vůbec nikdo. Štafetu po Samsonově kašně přebrala Černá věž, na které show pokračovala.

Vše vyvrcholilo grandiózním ohňostrojem, který za celými oslavami udělal tečku. I přes velmi nepříznivé počasí si cestu na budějcké náměstí našla velká spousta diváků a všem přítomným se zakončení muselo líbit. „Musel jsem přijít. Budějce miluji a tak bych přišel, i kdyby trakaře padaly,“ svěřil se jeden z diváků.

A co popřát Českým Budějovicím do budoucna? Minimálně dalších skvělých 750 let.

Magické Budějovice - zakončení oslav 750 let města

Sobota, 21. listopadu 2015, 07:04

Magické Budějovice - zakončení oslav 750 let města
Magické Budějovice - zakončení oslav 750 let města

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky slavnost, České Budějovice, Lucie Kozlová, Jiří Svoboda, Francie, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy 750 let jsou minulostí, vše zakončila show Magické Budějovice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.