Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krampus show se v Čechách daří. Hlubokou navštívily tisíce lidí

Rakouská tradice běhu krampus čertů se pomalu, ale jistě ujímá i u nás. O oblíbenosti Krampus show se přesvědčili všichni, kdo se v sobotu vydali směr Hluboká nad Vltavou, kam se od odpoledne sjíždělo velké množství lidí. Na tamním prvním ročníku se představilo sedm skupin čertů a dohromady kolem 125 účinkujících.

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne mířilo do Hluboké nad Vltavou, kde se od 17 hodin pořádala Krampus show. „Organizace celé akce trvala přibližně měsíc a velké díky patří hlavně Valerii Chromé z Centra volného času Poškolák Hluboká nad Vltavou, která spolupořádala celou akci. Krampus show na Hluboké vznikla po dohodě s městem Kaplice. Dostalo se nám i užitečných rad, co se týče celé organizace. Věřím, že se z této akce stane dobrá tradice i u nás,“ řekl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Na Hluboké se představila krom originálních alpských krampusáků z okolí rakouského Windischgartenu i dvanáctičlenná skupina z Vodňan a celý „lauf“ pak uzavírala skupina z Hluboké nad Vltavou, ve které šli nejenom andělé rozdávající bonbony, ale i Mikuláši a dva krampus čerti.

„V Čechách poběžíme letos prvně. Jsem rád, že se můžeme předvést i v jiné zemi než v Rakousku. Já patřím již čtyři roky ke skupině Haager Schlossteufel. Účastníme se tak deseti akcí za rok, to znamená dva běhy za víkend. Je to hodně náročné. U nás trvají trasy tak kolem dvaceti minut, tady je to dvacet pět, což už je na hraně únosnosti. Dělat krampuse mě však moc baví a jsem rád, že se tradice těší čím dál tím větší oblíbenosti nejenom v Rakousku, ale i v jiných zemích. Masku jsem si sám nevyráběl, ale zakoupil jsem ji ve speciálním obchodě, kde se jejich výrobou zabývají už léta. Naše skupina před vystoupením alkohol nepije, ale jsou i takové, které ano, a to pak bývá většinou problém.“ sdělil Drbně jeden z krampusů Tobias Frisch.

Masky vycházely od Parkhotelu a pokračovaly trasou dlouhou osm set metrů až na náměstí. Na celou akci dohlíželo deset hasičských sborů a městská i státní policie. „Celá akce proběhla bez problémů,“ řekla Valerie Chromá.

Štítky Hluboká nad Vltavou, Česko, tradice, Rakousko, Tomáš Jirsa, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krampus show se v Čechách daří. Hlubokou navštívily tisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.