Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějovický advent baví. Organizátoři jej vnímají jako společenskou událost

Budějovický advent, tedy místo, kde se každoročně v předvánočním čase scházejí obyvatelé krajského města na punč, něco dobrého k snědku, poslechnout si kulturní vystoupení nebo si jen popovídat s přáteli, má své příznivce, ale i ty, kteří kritizují rozmanitost a vizuální dojem z trhů. Redakce Budějcké Drbny si dala tu práci, aby ověřila, zda tomu tak je.

„Na adventní čas a s tím spojené trhy na náměstí se vždycky těším. Většinou se zde potkám s lidmi, na které nemám během celého roku čas. Jsem ráda, že si u toho můžu poslechnout i dobrou muziku,“ říká kovaná Budějčanda Lenka Nováková. A její slova potvrzují i další občané. Přesto se však najdou ti, kteří mají k celkovému vzhledu a konceptu výhrady.


Adventní trhy před pořádáním společností RK Invest

Především jde o prodávaný sortiment, jenž v jednotlivých stáncích naleznete. Jde však o jistý začarovaný kruh. Budějovický advent provozuje společnost RK Invest, kterému město věnovalo na domluvené období náměstí. Více už ale radnice největšího jihočeského města pro trhy udělat nemusela. Ačkoliv je letošní ročník zařazen do oslav 750 let od založení města, na provoz si RK Invest musí vydělat sám, stejně jako v minulých letech. Náměstek Talíř se k dotazu redakce na provoz Budějovického adventu nevyjádřil.

Proto se ne vždy na trzích najde to, co by zde návštěvníci chtěli. „V rámci kritiky se k nám dostává informace, že lidé touží po větší pestrosti a lepším zboží na trhu. Rádi bychom vyhověli, ale je velmi těžké najít řemeslníky, kteří tady budou trávit takhle dlouhou dobu. Taky by se mi líbila představa, aby byl v jednom stánku kovář, ve druhém truhlář, ale víme, že přesně těmto řemeslníkům se účast na podobném tržišti absolutně nevyplatí, ani když nabízíme, že jim budeme platit my,“ říká David Kovařík z produkční agentury. 


Adventní trhy před pořádáním společností RK Invest

Náklady na provoz pokrývá RK Invest sám. A když bychom spočítali stovky tisíc za elektřinu, kulturní program, správcovskou službu, údržbu stánků a všemožné další věci, dostali bychom se na částku bezpečně přesahující 2 miliony korun. Přesto ale drží RK Invest pronájem stánků na velmi přijatelných cenách. Ten nejmenší vyjde na 10 tisíc korun během celého Budějovického adventu.

I tak ale organizátoři připravili bohatý program, a to ve všech směrech. Jak pro děti, tak pro dospělé. Každý si na trzích přijde na své. „Ačkoliv slýchávám od čtenářů a mých přátel, že se zde za rok nic nezměnilo, můžu zrovna České Budějovice hrdě srovnat s podobnými městy v Rakousku. Byl jsem ve Freistadtu a Gmündu, ale u nás se mi jejich podoba líbí více. Třeba tento týden jsem se po nich procházel přes hodinu,“ přidává šéfredaktor Budějcké Drbny Lukáš Dvořák.

 

Budějovický Advent v hlavních zprávách České Televize.Snažíme se Budějovický Advent dělat co nejlépe. Nikdy se nezavděčíme všem, nikdy nebudou všichni spokojení, ale jedno víme jistě. Trh, jaký máme v Budějovicích, má málokteré město v Čechách a podle reportáže sneseme i srovnání s Rakouskem. Vnímáme vaše připomínky, vaší kritiku, ale pokud tak činíte, buďte konkrétní a konstruktivní. Adventní trh je totiž hlavně místem setkávání a příjemné atmosféry, to je totiž to, co dělá vánoce vánocemi. A ty vám všem přejeme klidné, šťastné a veselé:-)

Zveřejnil(a) Budějovický Advent - Náměstí Přemysla Otakara II. dne 7. prosinec 2015

Reportáž České televize o Budějovickém adventu

„Vnímáme adventní trh nejen jako tržiště, kam chodí lidé pouze nakupovat, ale jako společenskou událost. Spíš jako zážitek než nákupní centrum. Možná se nezavděčíme všem, ale stojím si za tím, že program zde má široký záběr,“ přidává David Kovařík, který si je však jednotlivých kritických hlasů vědom. Tu a tam k němu přichází informace o hlasité hudbě nebo o ošizení stánkařem. „V tak velkém provozu se takové věci dějí. Pokud ale někdo kritizuje, musí být konkrétní. V tomhle stánku jsem dostal studené jídlo a my to s nimi následně můžeme řešit. Dáme mu výtku, pokud se to bude opakovat, trh opustí. Nedokážeme však reflektovat na výkřiky do tmy ve smyslu: ‚Jídlo je hnusné‘,“ dodává Kovařík.

Veškeré připomínky k Budějovickému adventu můžete zasílat na e-mail vanocnitrhycb@seznam.cz.

Jak se vám líbí Budějovický advent 2015?

Celkem hlasovalo148 čtenářů

Budějovický advent 2015

Pátek, 11. prosince 2015, 10:15

Budějovický advent 2015
Budějovický advent 2015

Foto Dominik Svoboda

Štítky advent, Drbna.cz, Česká televize, Rakousko, Vánoce, Přemysl Otakar II., České Budějovice, Lukáš Dvořák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický advent baví. Organizátoři jej vnímají jako společenskou událost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.