Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeské památky hlásí rekord. Největším tahákem je stále zámek v Českém Krumlově

Zájem o jihočeské památky pod správou Národního památkového ústavu stále roste. Statistika hlásí za minulý rok až pětiprocentní nárůst. Celkově zámky, hrady a další objekty navštívilo více než 1100 tisíc lidí.

Stále platí, že největší zájem mají turisté o zámek v Českém Krumlově. Návštěvnost dokonce překonala hranici 400 tisíc! I zde tedy padl dosavadní rekord. Oproti roku 2014 je to nárůst o více než 9 procent.

„Český Krumlov je trvale oblíbenou turistickou destinací nejen díky statusu památky UNESCO, či zásluhou vzrůstajícího zájmu o tuzemskou turistiku a památky obecně, ale především také kvůli neustále se rozšiřující nabídce prohlídkových tras a kulturních aktivit v areálu hradu a zámku,“ zmínil Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Stříbrná medaile patří tradičně zámku Hluboká, který vyhledalo více než 260 tisíc turistů. Zde se dá ovšem mluvit o poklesu, byť jen minimálním - v roce 2014 Hlubokou navštívilo o necelých tisíc lidí více.

Třetí nejnavštěvovanější památkou byl zámek Červená Lhota. Zde se návštěvnost přehoupla přes hranici 70 tisíc.

Památkáři uvádějí, že loňska sezóna překonala očekávání. Co je důvodem takového úspěchu? „Na rekordní návštěvnosti se podílí několik faktorů. Národní památkový ústav neustále zpestřuje a obohacuje nabídku prohlídkových tras a kulturních akcí, které vyhledává stále větší počet zájemců. Rostoucí trend oblíbenosti tuzemské turistiky navíc podpořilo i vlídné počasí a v neposlední řadě celoroční provoz na několika jihočeských památkách,“ řekl Petr Pavelec. 

Autoři | Foto zamek-ceskykrumlov.eu

Štítky zámek, Český Krumlov, Národní památkový ústav, Světové dědictví UNESCO, České Budějovice, Zámek Hluboká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky hlásí rekord. Největším tahákem je stále zámek v Českém Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.