Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pavel Šporcl vystoupil ve slavné Carnegie Hall v New Yorku

Budějcký rodák, který se velkou měrou zasloužil o rozšíření klasické hudby v Čechách, dosáhl mety nejvyšší. Se svými modrými houslemi vystoupal na hudební Olymp, když zahrál v hlavním sále newyorské Carnegie Hall.

Pavel Šporcl společně s New England Symphonic Ensamble předvedl před náročným publikem Mendelssohnův koncert e moll pro housle a orchestr. Koncert se konal v hlavním sále Isaac Stern Auditorium. Pro každého umělce je vystoupení na této scéně obrovským úspěchem a především ctí.

Zahrát si v Carnegie Hall není jen tak. O každém vystoupení totiž musí rozhodnout umělecká rada, která hodnotí vhodnost každého, kdo by chtěl vystoupit na legendárních prknech. Česká stopa je však v této síni velice patrná. Nejhlubší otisk je již z roku 1893, kdy zde byla uvedena Dvořákova Symfonie č. 9, která byla vůbec prvním dílem, jehož světová premiéra se odehrála v Carnegie Hall.

Mezi další české umělce, kteří v Carnegie Hall vystoupili, patří například houslista Josef Suk, pěvkyně Dagmar Pecková, Eva Urbanová, Kühnův dětský sbor, ale i Karel Gott, Helena Vondráčková nebo slovenská kapela Elán.

Dále má Pavel Šporcl v plánu nahrát nové CD, které se bude od jeho předchozích počinů lišit. Zřejmě totiž půjde o první čistě vánoční album skládající se z upravených slavných koled. Držíme tedy budějckému rodákovi palce.

 

 

☺☺☺

Zveřejnil(a) Pavel Šporcl dne 13. únor 2016

 

Autoři | Foto pavelsporcl.com

Štítky Carnegie Hall, Pavel Šporcl, New York, Česko, Isaac Stern, klasická hudba, Josef Suk, Dagmar Pecková, Eva Urbanová, Karel Gott, Helena Vondráčková, housle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Šporcl vystoupil ve slavné Carnegie Hall v New Yorku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.