Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tradice se nemění. Velikonoční hrkači chodí Budějcemi i letos

K Velikonocím patří nespočet dávných tradicí. Jednou z nich je i hrkání, které se pravidelně koná i v Budějcích. Také v letošním roce tak nechybí průvod hrkačů. Poprvé se na svou cestu vydali ve čtvrtek večer, poslední putování proběhne v neděli.

Hrkači nahrazují od čtvrtečního večera do sobotního poledne zvony, které během té doby v kostelech nezvoní. Ve městě však velikonoční hrkači budou chodit i v neděli. První páteční cestu už mají za sebou, ta druhá je naplánována na pravé poledne. Pokračovat se bude v 15:00 a 18:30.

 
Velikonoční hrkání 2016

Dnes večer prošel poprvé městem průvod hrkačů. Na část jejich cesty se můžete podívat v mém videu. A kdo je nestihl, nemusí zoufat. Hrkat budou až do neděle. Kdy přesně? To se podívejte do mých velikonočních tipů. :-)Více na: http://bit.ly/velikonocni_tipy

Zveřejnil(a) Budějcká Drbna dne 24. březen 2016

 

Tři skupiny vycházejí z Piaristického náměstí, jedna od Slavie. V pátek na Piarisťáku dojde i na zpěvy u rakve. Na náměstí se zase budou tesat kříže. V 19 hodin zahraje orchestr a sbor opery Jihočeského divadla v klášterním kostele Obětování Panny Marie.

V sobotu jsou v plánu už jen dvě hrkání. Na Bílou sobotu vyjde první průvod v 8 hodin, druhý přesně ve dvanáct. Večer se pak budou uklízet kříže. Úplně poslední cestou bude nedělní svatební průvod, který se dá do pohybu v pravé poledne. Svatba se poté bude odehrávat až do 17 hodin v Galerii Pod kamennou žábou. 

Velikonoční hrkání 2016

Pátek, 25. března 2016, 10:51

Velikonoční hrkání 2016
Velikonoční hrkání 2016

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, Velikonoce, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradice se nemění. Velikonoční hrkači chodí Budějcemi i letos  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.