Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naked Professors: Hrajeme irské lidovky a britský folk/rock

Skupina Naked Professors je ojedinělým jihočeským projektem, který už dávno překročil hranice kraje. Kapela se dala dohromady teprve nedávno a snad díky neotřelému výběru skladeb si rychle vydobyla místo na místní klubové scéně a všimli si jí pořadatelé. Nyní často koncertuje a přemýšlí o CD s vlastní tvorbou.

Kdy jste se dali dohromady a jaké byly první vize kapely?
Kapela vznikala někdy na jaře roku 2013. Zakládajícími členem byli Adam Pokorný a Petr Hubík, kteří, inspirováni irskými puby, začali hrát v Hostelu v Českých Budějovicích irské lidovky jen tak u piva. Postupně se přidal Čert na djembe. Vizí bylo tenkrát pobavit lidi, nic víc. Ucelenější formu kapela získala až s příchodem Dominika Pokorného (Adamův mladší bratr), cajonisty Filipa Holzera a houslistky Týny Kuškové. Postupně jsme se z hospod začali dostávat na větší pódia, a tak vznikla kapela.

Proč jste si vybrali právě irské lidovky a britský folk/rock? Máte zálusk i na autorskou tvorbu?
U irských lidovek bude mít asi největší zásluhu právě Adam Pokorný, který dal základ našemu repertoáru. Britský folk/rock přinesl do kapely zase Petr Hubík, který se kvůli kapele Mumford & Sons naučil hrát na banjo. Z naší tvorby hrajeme zatím tři písničky, ale pracujeme na dalších. Jejich autorem je Dominik Pokorný, který se jako jediný z nás hudbou živí, a to zejména buskingem v Krumlově.

Sice hrajete převážně převzaté skladby, ale aby je člověk mohl poznat, musí být znalec scény. Vybíráte si schválně méně známé skladby, anebo máte v repertoáru i známější věci?
Některé obecně známé v repertoáru určitě máme, ale je pravda, že se snažíme vybírat něco zajímavějšího než jen irské tříakordovky. Prostě hrajeme to, co nás baví.

Za krátký čas jste se stali celkem populární na domácí klubové scéně. Chystáte něco víc pro fanoušky? CD, trička a podobně...
Zrovna nedávno jsme měli v kapele delší debatu na toto téma. CD určitě chceme, ale rádi bychom, aby na něm bylo, co nejvíce našich písní, které jsou zatím rozpracované. Naším cílem je určitě hrát naše vlastní písničky, protože z toho máme nejlepší pocit. V létě máme spoustu koncertů, takže na zkoušení bohužel moc času nezbývá. Viděl bych to tak, že se v zimě někde zavřeme a na jaře bude CD.

Občas zahrajte i nějakou tu benefici. To vychází z vaší aktivity, anebo vás o to žádají pořadatelé benefičních koncertů?
Většinou jsme pozvaní a dobrou věc podpoříme vždycky rádi.

Hrají někteří členové i v jiných kapelách?
Ano. Týna s Petrem mají ještě kapelu Banja Luka a já hraju občas s Pirates of the Pubs a McBerds.

Hrajete ve složení housle, basa, banjo, kytara, mandolina a cajon. Právě poslední nástroj mě zaujal. Můžete popsat jeho historii a tak?
Cajon je nástroj jihoamerických otroků, který se vyráběl z bedýnek od ryb nebo od pomerančů. Je to v podstatě dřevěná bedna s rezonanční deskou a otvorem vzadu. Uvnitř je struník jako u virblu. Cajon tvoří základ kubánské a peruánské hudby, ale poslední dobou je hodně populární a můžeme ho slyšet v různých hudebních stylech.

Proč název Naked Professors (Nazí profesoři)?
Už jsem doufal, že se nezeptáte. (úsměv) Na začátku bylo, že budem profesoři, protože nikdo z nás nebyl schopen dodělat nějaký titul, tak asi na truc. A „Naked“ jsme, jak o nás napsali v jedné recenzi, proto, že odhalujeme svá folková srdce.

Autoři

Štítky hudební skupina, rock, České Budějovice, Mumford & Sons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naked Professors: Hrajeme irské lidovky a britský folk/rock  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.