Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Houpačka aneb my vám, vy nám!

Charitativnímu multižánrovému festivalu Houpačka se v loňském roce podařilo díky všem účastníkům získat rekordní částku 65 672 korun, která výrazně pomohla zlepšit kvalitu života dvou malých Adélek, trpících závažným metabolickým onemocněním. Zatímco menší Adélka dělá v poslední době velké pokroky, situace té větší má smutný konec. 

Loni v listopadu byla o Adélce natočena reportáž do magazínu Klíč, která byla odvysílána v lednu letošního roku. Od minulého prosince se u holčičky objevily dýchací problémy související s postupující nemocí. Adélka byla často velmi unavená a potřebovala mít zavedený kyslík. Kvůli těžké podvýživě byla riskantní i krátkodobá anestezie, což vše vážně komplikovalo. Adélka by v tu dobu musela mít zavedený katetr nebo sondu, aby mohla přijímat výživu. Ale lékaři se obávali, že by samotný zákrok nemusela zvládnout. Nakonec první srpnový den letošního roku nemoci podlehla. 

Nejen tato děvčátka zaštiťuje spolek Metoděj, který se specializuje na pomoc dětem a jejich rodinám se vzácným metabolickým onemocněním. Letošní 4. ročník obnoveného kulturního projektu Houpačka proběhne 20. srpna v malebném prostředí statku U Hamerníků ve Velešíně-nádraží.

„Cílem a posláním festivalu Houpačka je nejen získat finanční prostředky pro ty, kteří je akutně potřebují, ale i nabídnout všem věkovým kategoriím pohled na kulturu a zábavu z jiného pohledu, než je obecně platný,“ říká Kamil Zeman z pořádajícího Spolku 2/4. I letos Spolek 2/4 spolupracuje se spolkem Metoděj (MEzi TOlika DĚtmi Jediný) a na jehož doporučení a po zralé úvaze se rozhodl letošní výtěžek rozdělit mezi spolek Metoděj a maminku zesnulé Adélky Panochové, která boj s vážnou chorobou prohrála.

A na co se můžete těšit?

Brány festivalu se otevřou ve 13:00. Od 14 hod odstartuje Benefiční běh pro Adélku. Trať o délce 1,5 kilometru lze absolvovat jakýmkoli bezmotorovým způsobem (start: Juda stavebniny naproti velešínské benzinové stanice – cíl: U Hamerníků). Festivalový den pak bude probíhat ve znamení atrakcí pro celou rodinu, hudby, tance, prezentací, exhibicí, workshopů, soutěží a mnoha dalších aktivit.

Mimo jiné:
  • Urban sense – parkour a akrobacie
  • YoYo boys – mistři evropy v yoyo freestylingu
  • Aiwa! Tribe – orientální tance
  • Adula Abaru – street dance
  • Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje – exhibice
  • Módní přehlídka + dražba
  • En.dru – vicemistr světa v loopingu
  • Potravinová banka Jihočeského kraje – prezentace a mnoho dalšího

Celou akci pak zakončí večerní koncert špičkových alternativních skupin: Dalekko (pop alternative), Květy (alternative experimental) a Master Master Wait (synth punk /FRA/).

Organizátoři chtějí poděkovat všem partnerům, bez kterých by se Houpačka 2016 neobešla. Především generálnímu partnerovi společnosti NaturaMed Pharmaceuticals, která distribuuje vysoce kvalitní doplňky stravy zaměřené především na omega-3, vyráběné v Norsku českým a slovenským zákazníkům. 

Tisková zpráva

Štítky festival, nemoc, Ivan Olbracht, Jihočeský kraj, Hasičský záchranný sbor, spolek, Evropa, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houpačka aneb my vám, vy nám!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.