Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány byl ve čtvrtek slavnostně zahájen v Budějcích

Do vod sladkých i slaných vpluli hosté, diváci a organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Voda Moře Oceány ve čtvrtek 15. září na slavnostním zahájení festivalu v budějcké Galerii Mariánská. 

Zahájení tradičně proběhlo v příjemné a uvolněné atmosféře, ve které nechyběl humor. Zazněla ale také vážnější slova, věnovaná letošnímu hlavnímu námětu festivalu – Voda a životní prostředí. „Vloni jsme se při festivalovém tématu Freediving zanořovali do hlubin moří a oceánů, ale letos bychom se chtěli na toto prostředí podívat z jiného pohledu. V současné době je téma ochrany života ve světových oceánech obecně velkým tématem k zamyšlení. Doposud nevyřešený problém plovoucího ostrova plastových odpadků, který se nalézá zhruba 1600 kilometrů od pobřeží Kalifornie, je stále aktuálnější. Jeho rozloha dnes již čtyřnásobně překročila rozlohu Německa. Dalším velkým problémem je celkový úbytek vody na zemi. A právě proto jsme letos zařadili velmi zajímavou přednášku na toto téma. Tu uvede v kině Panorama renomovaný český geolog, klimatolog a spisovatel Václav Cílek. Diváci jistě pochopí, proč jsme se tématu vody a životního prostředí nemohli ani letos vyhnout,“ uvedl ředitel festivalu Jindřich Soukal.

Naléhavost ochrany vody jako jedinečného živlu připomínaly a dokumentovaly působivé fotografie světoznámé fotografky Lucie Drlíkové, které jsou v Galerii Mariánská vystaveny. A téma ochrany životního prostředí se neméně naléhavě objevuje i v jednatřiceti soutěžních filmových snímcích, jejichž projekce je divákům k dispozici zdarma v kině Panorama v Hluboké nad Vltavou, edukačním centru ZOO Ohrada a také v budějckém kinu Kotva. Vítězné snímky budou vyhlášeny v sobotu večer na slavnostním ceremoniačním večeru v sále hlubockého Parkhotelu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky moře, festival, České Budějovice, filmový festival, Německo, Panorama, Václav Cílek, Kalifornie, Kino Kotva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány byl ve čtvrtek slavnostně zahájen v Budějcích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.