Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Památky stále lákají. Letošní turistická sezóna to opět potvrdila

Velmi úspěšná! Těmito slovy hodnotí Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích letošní turistickou sezónu na jihu Čech. Celkově památky navštívilo více než 1 140 tisíc platících návštěvníků.

Výnosy ze vstupného již přesáhly hranici 100 milionů Kč,“ uvedl Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Nejvyhledávanější byl stejně jako každý rok zámek v Českém Krumlově. Hned za ním byla Hluboká a také Červená Lhota. „Ve srovnání s loňskem zaznamenal nejvyšší procentuální nárůst hrad Landštejn, a to o 36 procent. Se sedmadvacetiprocentním nárůstem se může pochlubit klášter Zlatá Koruna, kam se po téměř osmdesáti letech navrátila Zlatokorunská madona. Více než desetiprocentní nárůst zájmu o prohlídky zaznamenaly také zámky Červená Lhota, Hluboká a Kratochvíle,“ vyčíslují památkáři.

Národní památkový ústav také pořádá celou řadu kulturních akcí a společenských aktivit. Odhadem si je letos užilo na 200 tisíc lidí.

Za celou sezónu nabídly hrady, zámky a jeden klášter spravované na území Jihočeského kraje Národním památkovým ústavem více než 500 různorodých kulturních akcí a výstav. Tradiční nabídku pořadů, v níž nechyběly kostýmované, noční i speciální prohlídky, divadla, koncerty, šermířská vystoupení, hradní slavnosti nebo přednášky, obohatily aktivity související se 700. výročím narození Karla IV. v rámci projektu NPÚ Lucemburský rok,“ dodávají památkáři.

Nutno dodat, že návštěvnost za letošní rok ještě poroste, protože pět jihočeských památek funguje celoročně. Řeč je například o hradu Rožmberk či Hluboké.

Autoři | Foto www.zamek-ceskykrumlov.eu

Štítky zámek, památky, výnosy, Národní památkový ústav, hrad, České Budějovice, Česko, Zámek Červená Lhota, Karel IV. Lucemburský, Český Krumlov, Landštejn, Zlatá Koruna, klášter, památková péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky stále lákají. Letošní turistická sezóna to opět potvrdila  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.