Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

GLOSA: Před padesáti lety začali The Beatles točit nejzásadnější desku - seržanta Peppera

„Můžeš mi doporučit nějakou desku, která mě dostane do rauše? Ze které budu sjetej, aniž bych si něco dal?“ ptal se mě před časem kamarád. „Sgt. Pepper od The Beatles,“ vyhrkl jsem bez rozmyslu. „Beatles? To si děláš srandu, ne?“ třeštil oči a evidentně si myslel, že jsem už totálně zešílel. Tvůrci Yesterday, Help, A Hard Day´s Night a dalších jednoduchých popěvků jakožto drogoví hudební magnáti? Ano, nerozumět muzice 60. let, asi bych se tomu také smál. Dotyčný si každopádně seržanta Peppera skutečně pořídil. „Dal jsem si tři skladby a musel jsem to vypnout. Byla to pěkná nuda,“ uzavřel o několik týdnů později naši diskuzi a vrátil se zpátky ke svému thrash metalu.

Deska Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band vyšla v roce 1967, kdy takzvaná „beatlemánie“ byla minulostí. Změnila se i celková scéna. Mladí Angličané nebyli zvědaví na vyžehlené frajírky. Chtěli rebelii, nezávislost, boj proti snobům... Vzhlíželi přes oceán do Ameriky, kde vznikaly nové kapely, které se ničeho nebály - Jefferson Airplane, Grateful Dead, The Doors. Bylo jasné, že hudební revoluce Anglii nemine. Byla to ideální doba pro The Beatles. Konečně dostali dokonalý prostor pro svoji muziku, mohli se rozlétnout, vyždímat ze studií maximum, hrát si s aranžemi, bořit pravidla. Již předchozí placka Revolver naznačovala, že „brouci“ dospívají. Pepper pak byl hotovým manifestem nových The Beatles.

Těžko říct, zda McCartney, Lennon, Harrison a Starr dokázali správně zareagovat na vývoj rockové muziky, který jako tank mířil do psychedelických teritoriích, nebo se zkrátka jen naplno otevřeli halucinogenním vlivům. Pravdou je, že se Sgt. Pepper... dokonale trefil do své doby. Při poslechu na člověka ještě dnes útočí zfetovaná atmosféra, která ne každému může být příjemná. Psychedelický opar je velmi silný, přesto si kapela dokázala zachovat vlastní tvář, čímž vznikl skvělý kompromis.

Jestliže začátek alba zní syrově, avšak pořád ještě tradičně, nejpozději s nástupem třetí skladby Lucy In The Sky With Diamonds se nahrávka lomí. Struktura songů je netradiční, aranže šílené, stejně tak mnohé studiové efekty. I zpěv hlavních protagonistů zní chvílemi jakoby odjinud - poslechněte si například Lennona ve zmíněné Lucy In The Sky With Diamonds. Když už jsme u tohoto songu, udělejte si zkratku z podstatných jmen... Lehněte si, zavřete oči a nechte se unášet. Dokonalá ukázka toho, že i muzika může člověka dopravit do nejrůznějších zákoutí!

Mezi další silně psychedelické songy patří například Being For The Benefit Of Mr. Kite či Getting Better. Zvláštní kapitolou je pak Within You Without You, ve které George Harrison vzdal hold indické muzice, která ho ostatně silně ovlivnila na celý život (doporučuji poslední sólovou desku Brainwashed). Právě tento specifický kousek může nepřipravenému posluchači přivolat nejsilnější motání hlavy... Sitar, tambura, éterický vokál... Jeden z vrcholů alba!

Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band je z mnoha stran naprosto revoluční počin, který se právem stal jednou z nejúspěšnějších desek všech dob. Když pomineme hudební obsah, tak velkým krokem dopředu byl zvuk a již zmíněné aranže, se kterými si The Beatles hráli na maximum. Doba byla otevřená experimentům, což skladatelskému duu McCartney/Lennon imponovalo. Poprask způsobil i legendární obal, který naprosto zničil zažité tradice. Tehdy bylo zvykem, že se z přední strany usmívala partička muzikantů, přičemž na nějaké umělecké ambice se nehledělo. Pepper je dokonale promyšlenou záležitostí, která naprosto koresponduje s hudebním obsahem. Od té doby se přebal desky stal nedílnou a velmi důležitou součástí kompletu, do které mnohé kapely vrážely nemalé peníze. Není se čemu divit - plocha LP dávala prostor k velkému rozmachu!

V období Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band vzniklo podstatně více skladeb, než nakonec samotná deska nabídla. Fanoušci o ně ale nepřišli! Když pomineme singly, tak již o několik měsíců později se na pultech obchodů objevila nahrávka s názvem Magical Mystery Tour. Neskutečně silný komplet, který je považován spíše za dvojité EP, než řadovou desku, posouvá The Beatles ještě do bláznivějších koutů. Strawberry Fields Forever, Flying, která zní jak z jiné planety, zvláštně melancholická The Fool On The Hill, ironicky znějící I Am The Walrus, to vše jsou skvosty, které dokonale doplňují skládačku započatou seržantem Pepperem. Jestliže ale ze Sgt. Pepper... máte halucinace, Magical Mystery Tour raději nezkoušejte...

A abych nezapomněl... Podle magazínu Rolling Stone je Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band nejlepší nahrávkou všech dob!

Štítky The Beatles, hudební skupina, George Harrison, Lucy in the Sky with Diamonds, Magical Mystery Tour, The Doors, Grateful Dead, Rolling Stone, Anglie, Strawberry Fields Forever, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Před padesáti lety začali The Beatles točit nejzásadnější desku - seržanta Peppera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.