Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Organizátoři Charitativního koncertu pro Andu vybrali více jak 400 tisíc korun

Jubilejní, desátý ročník Charitativního koncertu pro Andu se konal ve Vyšším Brodu. Tato akce byla poprvé uspořádána s cílem vybrat peníze potřebné na léčebné pomůcky pro Anetu Biňovskou, která tehdy onemocněla rakovinou kostí. Kamarádi a její nejbližší jí neřekli jinak než Ando. Byla to usměvavá, energická, statečná slečna s vždy přítomným úsměvem na tváři. Osud si pro ni ale připravil tvrdou lekci, se kterou se prala od léta roku 2006. Bohužel neúspěšně.

Anda onemocněla rakovinou kostí - osteosarkomem, což je maligní nádor patřící mezi primární kostní nádory. Nejčastěji postihuje dlouhé kosti dolní končetiny v blízkosti kolenního kloubu. Roste v kosti, kterou destruuje a dostává se do měkkých tkání v okolí kosti. Záhy také metastazuje a to především do plic, do dalších kostí a do mozku. Nejčastěji se vyskytuje mezi 10. a 20. rokem života. Každým rokem je diagnostikován u čtyř dětí z jednoho milionu. Anda se zhruba rok a půl léčila na Klinice dětské onkologie FN Brno a následně v Českých Budějovicích na Oddělení dětské hematoonkologie, kde svůj boj dne 26. 2. 2008 prohrála. Tam se o ni staral doktor Pavel Timr, který se letos se svým týmem koncertu zúčastnil. I přesto, že Anda odešla ještě před prvním koncertem, se akce uskutečnila a vybrané peníze posloužily na zvelebení oddělení v nemocnicích, kde se léčila.

Z akce se stala tradice a za deset ročníků tohoto Charitativního koncertu již bylo celkem vybráno na dobrovolném vstupném a příspěvcích týmů kuriózních plavidel neuvěřitelných 434 668 korun! Všechny tyto peníze putovaly vždy buď na Nadační fond dětské onkologie Krtek, nebo Oddělení dětské hematoonkologie při nemocnici v Českých Budějovicích.

Během let se na podiu vystřídalo mnoho kapel, jako například kapela ZUŠ Vyšší Brod, Just, Bratři Karamazovi, Naven, operní a muzikálová zpěvačka Zuzka Benešová, Pub Animals, zpěvák Petr Kolář, českobudějovičtí Satisfvcktion a Jiří Schelinger Memory Band. Všechny tyto kapely vždy zahrály bez nároku na honorář, stejně jako tým, který za pořádáním akce stojí.

Autoři

Štítky koncert, peníze, hudební skupina, Vyšší Brod, Jiří Schelinger, Petr Kolář, Fakultní nemocnice Brno, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizátoři Charitativního koncertu pro Andu vybrali více jak 400 tisíc korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.