Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RECENZE: Alien: Covenant aneb film o zrození jedné z nejslavnějších vesmírných nestvůr

Ridley Scott motá fanouškům hlavu... Je Alien: Covenant nový díl z vetřelčí série, nebo dvojka Promethea? Po zhlédnutí filmu se nabízí odpověď, že jasně vítězí druhá varianta, avšak pravdou nejspíš je, že se tvůrci postavili někam doprostřed. Zda je to dobře, ponechám na vás.

Jak shrnout prvotní pocity? Stačí jediné slovo - rozpačitost. Prometheus zatáhl do ságy Vetřelců filozofický aspekt, což bylo vnímáno kontroverzně, avšak dá se mluvit o poměrně odvážném kroku. Alien: Covenant se tváří podobně, ale je evidentní, že filmaři tentokrát šli více na ruku fanouškům. Dali jim konečně to, po čem toužili - samotné vetřelce. Smutným faktem pak je, když si uvědomíte, že svým způsobem jsou tato legendární monstra jen pouhým bonbónkem. Hlavním netvorem je totiž android David, kterého hraje dokonale slizký a emočně prázdný (hraní na flétničku ho nezachrání) Michael Fassbender.

Ono by na tom nic špatného nebylo, kdybyste neměli po celou dobu pocit, že se tvůrci sami nemohou rozhodnout, co vlastně chtějí. Zda film postavený na atmosféře, nebo vetřelčí jatka. První polovina filmu je pomalá, postupně roste, na druhou stranu akční závěr působí zkratkovitě, není vygradovaný tak, jak jsme zvyklí z prvních dvou Vetřelců. Najednou jsou tu titulky a vy dál sedíte, protože chcete víc. Máte pocit, že jste dostali jen předkrm.

Z herců je hlavní pozornost věnována (kromě Fassbendera) Katherine Waterston, která ale postrádá charismat svých předchůdkyň, tedy Sigourney Weaver a Noomi Rapace. Je škoda, že druhou zmíněnou filmaři odpískali, určitě měla na to, aby ikonickou Ripley nahradila.

Alien: Covenant natočil jeden z nejlepších režiséru dnešní doby a zároveň režisér prvního Vetřelce, kterého má autor těchto řádek vůbec nejraději, film je tedy po řemeslné stránce precizní, jsou z něj cítit velké ambice, což je fajn, je dobře, že vetřelec má své místo v popkultuře i ve 21. století, ale těžko říct, zda se v dalších desetiletích bude mluvit o kultu, jako tomu je u původních filmů. Nechci tady spoilerovat, proto děj nijak nehodlám popisovat, ostatně leccos se dá odtušit již z traileru. Pro mě osobně je Alien: Covenant spíše zklamáním, ale někdy to tak bývá, když má člověk přehnaná očekávání.

Cestu do kina vám ale doporučuji, nádherná výprava vypadá na velkém plátně dokonale, stejně tak je působivá temná muzika Jeda Kurzela. A ač to tak z předešlých řádek nevypadá - je to dobrý film. Jen slovo dobrý mi v tomto případě přijde málo...

Hodnocení: 60 %

Autoři | Foto Youtube - trailer Alien: Covenant

Štítky film, Ridley Scott, Michael Fassbender, Vetřelec, Sigourney Weaver, Noomi Rapace, Katherine Waterstonová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Alien: Covenant aneb film o zrození jedné z nejslavnějších vesmírných nestvůr  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.