Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začátek prázdnin otevře dvě nové cyklostezky na Šumavě

Těsně před začátkem prázdnin, v pátek 30. června, slavnostně otevřou Vojenské lesy a statky (VLS) dva nové úseky cyklotras přes nově otevřené lokality na Šumavě v blízkosti Vojenského újezdu Boletice.

Obě trasy cykloturisty přivádějí k turistickému rozcestníku u zaniklé obce Maňávka, kde začíná a končí okružní pěší turistická trasa okolo Špičáku s nádhernými výhledy na Lipno. Prvním úsekem je rekonstruovaná část cyklotrasy 1254, která vede z Kájova těsně podél hranice zmenšeného vojenského újezdu do Horní Plané a díky návaznosti na další cyklotrasy je tak atraktivním páteřním spojením mezi Českým Krumlovem, a srdcem Národního parku Šumava. Druhou cyklistickou trasou je cesta od turistického rozcestníku Maňávka na Maňavu.

„Cílem obou investičních akcí bylo vylepšit pro návštěvníky Šumavy spojení mezi Českým Krumlovem a hlavními cíli národního parku. Obě trasy nabízejí cestu unikátními přírodními lokalitami, které byly po desetiletí pro veřejnost nepřístupné, a také nádherné výhledy na Lipenskou přehradu, nejvyšší vrchol Plechý, Smrčinu…. Na Maňávce jsme instalovali odpočívadlo, návštěvníci zde mohou nastoupit na modrou pěší okružní trasu okolo Špičáku, která nabízí opravdu neobvyklé pohledy na Lipensko,“ dodal ředitel divize VLS Horní Planá Petr Král.

„Spolupráce s vojenskými lesy je pro město velice důležitá a to nejen v oblasti turismu. Jako největší zaměstnavatel, hospodařící v lesích Hornoplanska a zároveň provozovatel rekreačních zařízení, významně přispívá k ekonomické stabilizaci našeho regionu. Zrekonstruované cyklotrasy rozšiřují nabídku měkké turistiky ve velmi atraktivním území dříve nepřístupné části Hornoplanska,“ uvedl starosta města Horní Planá Jiří Hůlka.

Obě trasy budou slavnostně předány veřejnosti za přítomnosti zástupců VLS ČR, s.p. a Města Horní Planá dnes 30. června v 11.30 hodin. Předání proběhne v lokalitě Maňávka s místním názvem U vojáka na místě křížení cyklotrasy a pěší stezky okolo vrcholu Špičák.

Tisková zpráva

Štítky cyklostezka, kola, Šumava, výlet, cyklistická trasa, VLS ČR, Vojenský újezd Boletice, Špičák, Český Krumlov, Horní Planá, Vodní nádrž Lipno, Kájov, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek prázdnin otevře dvě nové cyklostezky na Šumavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.