Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ten dům: příběh Pražského předměstí v Budějovicích

Jaký příběh může mít jeden barák na českobudějovickém Pražském předměstí? To se rozhodla zjistit trojice historiků Daniel Kovář, Ivan Náprstek a Jan Štifter.

Výsledkem je kniha Ten dům, která mapuje historii Riegrovy 49 v Českých Budějovicích, s přesahem na dějiny celé ulice a čtvrti.

Objekt jsme koupili s rodinou před třemi lety a já začal pátrat po tom, kdo tady bydlel, co se tady všechno přihodilo. Zjistil jsem, že v našem domě žili dva malíři, švagři, Alois Terš a Ladislav Lazar Pomíjel. Před pár dny jsme jim tu odhalili pamětní desku,“ říká jeden z autorů. Do tohoto domu také loni umístil svou literární novelu Café Groll z prostředí budějovických nevěstinců.

Myšlenka sepsat příběh jednoho malého činžáku vznikla ve chvíli, kdy trojici přátel začal znepokojovat osud Pražského předměstí. „V té době podlehl demolici docela hezký dům v ulici B. Smetany, aby ustoupil novostavbě. Bourá se tam vlastně pořád. Tak jsme si řekli, že vytvoříme jakýsi společenský apel: na jedné knížce ukážeme, že tyhle domy mají nejen zajímavou architekturu, ale i pozoruhodné osudy. Že jich je škoda,“ podotýká Ivan Náprstek, který pracuje jako památkář na jihočeském krajském úřadě.

Autoři

Štítky kniha, historie, Riegrova ulice, Pražské předměstí, dům, České Budějovice, Daniel Kovář, Jan Štifter, Alois Terš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ten dům: příběh Pražského předměstí v Budějovicích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.