Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Barča Sedláčková bude opět vystavovat svůj pusopis. Tentokrát v Třeboni

Patnáctiletá Bára Sedláčková z Českých Budějovic maluje ústy, protože její ruce i nohy ochromila před devíti lety nemoc a upoutala ji na invalidní vozík. Aby se mohla tvořivě projevit, vypilovala si postupně svůj vlastní výtvarný styl Pusopis a její obrázky začaly mít úspěch.

Úspěch byl tak velký, že od roku 2013 měla už sedm samostatných výstav po celé republice. Další výstavu bude mít od 13. července do 6. srpna v přízemí Domu Štěpánka Netolického v Třeboni.

Výstava začíná vernisáží ve čtvrtek od 15 hodin a lidé uvidí i obrázky namalované nedávno v nemocnici v Praze, kde teď Barča hodně kreslí například baletky. K novým obrázkům patří také vzpomínky na její podzimní výlet do Paříže. Baví ji ale i další témata, třeba portréty lidí od řeky Omo v jižní Etiopii, kde žije čtyřicet kmenů a domorodci mají pestře ozdobená těla, což je skvělé téma pro její akvarely. Využívá i další techniky, např. olejové barvy či tuš.

Do tří let byla dívka zcela zdravá, pak onemocněla neštovicemi a mononukleózou. Únava a bolesti se stupňovaly a pořád nebylo jasné, co holčičce je. Společně s rodiči objížděli lékaře a trpělivě rehabilitovali, v šesti letech však Bára už mohla jen ležet a lékaři jí diagnostikovali neuropatii. Postupně se po velkém úsilí rodiny i odborníků Bára vzchopila natolik, že se udržela vsedě na invalidním vozíčku. Ruce a nohy jí však ochably a donedávna jimi mohla jen trochu hýbat v oblasti kloubů.

Po kolapsu těsně před loňskými Vánocemi, kdy na JIP nemocnice v Českých Budějovicích překonala stav blízký klinické smrti, jí lékaři v pražské nemocnici Motol letos na jaře změnili diagnózu – její nemoc označili jako CIDP (chronická zánětlivá demyelinizační polyneuropatie). Každý měsíc tam nyní dochází na infuze a její zdravotní stav se zvolna zlepšuje.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Binter

Štítky výstava, kresby, pusopis, Bára Sedláčková, Třeboň, obrázek, České Budějovice, lékař, Josef Štěpánek Netolický, Praha, Paříž, Etiopie, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Barča Sedláčková bude opět vystavovat svůj pusopis. Tentokrát v Třeboni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.