Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letem včelím světem představí organizované včelaření na Českobudějovicku

Výstavu ke 150. výročí organizovaného včelařství na Českobudějovicku pořádá od středy 11. října Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích a Okresní výbor Českého svazu včelařů v Jihočeském muzeu.

Část výstavy bude patřit přehledu biologie včely. Desítku panelů se základními informacemi o životě včel doplní nejdůležitější včelařské rostliny v podobě herbářových položek ze sbírek Jihočeského muzea. Vystavené budou také preparáty včel, jejich díla, ale i včelí škůdci. Součástí bude pětice unikátních fotografií částí včelích těl a kleštíka Varroa destructor pořízených prostřednictvím elektronového mikroskopu.       

„Expozice v hlavním výstavním sále začne přehledem dějin včelařství na našem území. Další exponáty představí využití včelích produktů. Návštěvníci výstavy si prohlédnou také staré perníkářské formy a předměty z voskařské dílny. Centrum výstavy zaujmou různé historické, ale i současné včelí úly,“ přiblížil Tomáš Svoboda z programového a propagačního oddělení Jihočeského muzea.

Protože včelařství je dynamicky se rozvíjející obor, Biologické centrum Akademie věd České republiky představí aktuální výzkum zaměřený na zvýšení imunity včel pomocí sladkovodní řasy realizovaný v Třeboni a v Českých Budějovicích. K vidění bude také elektronika, která se ve včelařství stále více využívá.

Výstava představí ve zkratce i dějiny a současnost včelařství na Českobudějovicku. Ukáže také unikátní originály knih z 18. a 19. století, věnované chovu včel.

Infostánek nabídne dětem základní informace o chovu a významu včel v přírodě. „Pro děti a studenty připravilo edukační oddělení muzea řadu doprovodných materiálů a akcí. Pro širší veřejnost jsou určeny podvečerní přednášky o dějinách včelařství na Českobudějovicku i ve světě, o využití včelích produktů a tak dále. Návštěvníky dále čeká například Včelí den v muzeu nebo rekonstrukce českého lidového zvyku - obchůzka s Ambrožem,“ uvedl Tomáš Svoboda s tím, že více o všech doprovodných akcí zájemci najdou na webu muzea.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky včela, výstava, muzeum, včelař, včelařství, okres České Budějovice, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Český svaz včelařů, Tomáš Svoboda, Biologické centrum AV ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letem včelím světem představí organizované včelaření na Českobudějovicku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.