Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoce v Hluboké nad Vltavou budou andělské. Hlavní překvapení ale radnice tají

Více než dvacet akcí nabídne letošní adventní program v Hluboké nad Vltavou. Zámek zve na ozdobenou zimní trasu, zoo na štědrodenní krmení zvířat, město na andělský průvod či živý betlém. Adventní prohlídky pořádá i Jaderná elektrárna Temelín.

Hluboká nad Vltavou chce nabízet propojení tradic a zároveň zábavu všem věkovým kategoriím. Město dává letos na kulturní program, jenž naplno začne 3. prosince rozsvícením vánočního stromu, asi milion korun, z toho čtvrtina je od sponzora. Z peněz zaplatilo město i nové pódium, které stálo 500 tisíc korun. Radní Jindřich Soukal řekl, že město za poslední tři roky zdvojnásobilo investice do turistického ruchu na milion korun. Loni ve městě přenocovalo 52 170 turistů, předloni 47 230, v roce 2014 to bylo 32 560 turistů. „Letošní odhad je kolem šedesáti tisíc," uvedl Soukal.

Zámek

Adventní oslavy odstartuje i Zámek Hluboká, který zve do 20. prosince, a po přestávce znovu od 3. ledna, na zimní trasu, která zahrnuje desítku soukromých pokojů Adolfa Schwarzenberga. Spadají sem kuřácký salon, lovecká jídelna i ložnice. „Během adventu budou pokoje přizdobeny, instalován betlém, na nádvoří bude vánoční stromeček, ozdobíme i prostory zahrady," upřesnil kastelán Martin Slaba. Na jeden z nejnavštěvovanějších českých zámků loni přišlo 293 699 návštěvníků.

Na Štědrý den bude v zámecké zimní zahradě zpívání, jehož tradice sahá podle starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy do šedesátých let dvacátého století. „Chodí na to tisíce lidí," podotkl Jirsa.

Zoologická zahrada

Zoologická zahrada v Hluboké přichystala tři zimní akce. Při Putování za Mikulášem 2. prosince půjde z náměstí čertovský průvod doplněný kočárem a anděly na nádvoří loveckého zámečku Ohrada, kde budou pekelný fotokoutek i kouzelník Radek Bakalář. Ve čtvrtek 14. prosince začne akce Vánočně nasvícená zoo, a potrvá do 7. ledna. Loni přilákala 18 500 návštěvníků. „Je to velmi oblíbená akce, při níž jsou vyzdobeny a nasvíceny celé dvě třetiny zoologické zahrady. K letošnímu nasvícení byly použity téměř dva kilometry svítících řetězů, krápníků, kapiček a ostatních komponentů," řekl Martin Švihel z marketingu zoo. „Na Štědrý den budou v zoo komentovaná krmení medvědů, vyder, poníků nebo oslů, kdy se děti dostanou do výběhů zvířat," uvedl Švihel.

Město

Město nabídne promítání pohádek Anděl páně I a II, andělskou poštu, živý betlém. Strašidelné čerty a krampusy z posledních let letos vystřídá průvod jejich protějšků, andělů. Místo strašení dětí a dospělých budou mít na starosti adventní oslavy andělé. „Téměř všechny děti z Hluboké se změní v andílky," podotkl Jirsa s tím, že Hluboká bude pravděpodobně dějištěm největšího andělského průvodu v České republice. Mezi akcemi nemá chybět ani překvapení, které podle starosty ocení hlavně děti před Štědrým dnem. „Bude hodně záležet na počasí a schopnostech organizátorů, pokud ale vše klapne, budou naše Vánoce ještě o něco tradičnější než Hlubočáci očekávají," dodal starosta pětitisícového městečka Hluboká nad Vltavou. Podrobný program zájemci najdou na webu Andělská Hluboká.

Alšova jihočeská galerie

Město bude mít nově osvětlené stromy i hlavní třídu. O čtyřech adventních sobotách nabídne řemeslné trhy i kulturní program Alšova jihočeská galerie v zámecké jízdárně, kde do 11. února 2018 vystavuje akty Tereza z Davle. Advent v Alšově jihočeské galerii zahájí slavnostní rozsvícení stromku v sobotu 2. prosince ve 14:00 hodin.

Jaderná elektrárna Temelín

Adventní prohlídky připravila i jaderná elektrárna Temelín, jejíž infocentrum ročně navštíví 40 tisíc lidí. Zhruba 200 lidí se při adventu bude moci v autobusu podívat k reaktoru i pod chladicí věže. „Lidé, kteří přijedou na Hlubokou, velmi často pokračují do Temelína," řekl Petr Šuléř z útvaru jaderné komunikace skupiny ČEZ. „Hluboká leží nedaleko Jaderné elektrárny, která už dlouhodobě funguje jako dobrý soused. Proto se i my na oslavách podílíme, jsem ale sám zvědavý, jaké bude závěrečné překvapení," dodal člen představenstva skupiny ČEZ Bohdan Zronek. 

Autoři | Foto Facebook Hluboká nad Vltavou | Zdroj ČTK

Štítky Hluboká nad Vltavou, advent, zámek, zoo, Zámek Hluboká, Jaderná elektrárna Temelín, Vánoce, Štědrý den, Tomáš Jirsa, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, slavnost, zoologická zahrada, jaderná elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Hluboké nad Vltavou budou andělské. Hlavní překvapení ale radnice tají  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.