Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FILMOVÉ PREMIÉRY: Zmenšování aneb jak se stát boháčem přes noc

Zmenšování řeší otázku přelidnění kuriózním způsobem. Snímek o Churchillovi k nám dorazil od filmařů z Velké Británie. A zdá se, že ho natočili dobře.

Nejtemnější hodina

Osud západní Evropy v prvních dnech druhé světové války závisí na nově jmenovaném britském premiérovi Winstonu Churchullovi. Ten se musí rozhodnout, zda bude vyjednávat s Hitlerem, nebo proti němu bojovat za ideály, samostatnost a svobodu národa. Nacisté se nezadržtelně přibližují a hrozba invaze je na bezprostřední. Churchill se ocitá v nelehké situaci. Kromě toho, že veřejnost je naprosto nepřipravená, král se k celé situaci staví skepticky a premiérovi hází klacky pod nohy jeho vlastní politická strana, která brojí proti němu. Churchill tak zažívá svou nejtemnější hodinku.

U válečných filmů je už téměř pravidlem, že pocházejí z dílny amerických filmařů. Snímek o Churchillovi samozřejmě natočili ve Velké Británii. A zdá se, že ho natočili dobře. Jestli je to díky práci filmařů nebo kvůli velikosti nejznámějšího britského premiéra 20. století, můžete zhodnotit sami. Výbornému hodnocení nejspíš mohl napomoci i výborný Gary Oldman, který je jako Winston Churchill k nepoznání.

Zmenšování

Hrozící přelidnění planety s sebou přináší různé možnosti řešení problému. Jednu z nich, zmenšování, vymysleli norští vědci. Malí lidé nezaberou tolik místa a také méně snědí. Taková svíčková se šesti by nasytila celou vesnici. Paráda!

Manželský pár nadchne myšlenka nechat se zmenšit do velikosti panenky Barbie a nechat se přestěhovat do městečka pro mini-lidi, kde by se z nich stali boháči, protože jejich dosavadní život je nudný. Jejich fádní byt, a ne příliš dobré finanční podmínky jejich rozhodování uspíší. Manželé se rozhodnou pro miniaturizaci, ale když se Paul Safrank (Matt Damon) probudí po nezbytné narkóze, zjistí, že jeho žena z celého projektu vycouvala. On však zjišťuje, že v malém světě se dají dělat velké věci. V jednom týdnu pak zažije víc než za celý svůj život. Co k tomu říct? Její smůla.

Štítky film, kino, premiéra, CineStar, Winston Churchill, filmař, Velká Británie, Adolf Hitler, druhá světová válka, Matt Damon, Gary Oldman, Západní Evropa, Barbie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FILMOVÉ PREMIÉRY: Zmenšování aneb jak se stát boháčem přes noc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.