Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Audiovizuální festival Vltava žije rozzáří Budějce. A oslaví sto let republiky

Jedna z největších kulturních událostí v Budějcích je za dveřmi. Čtvrtek 27. a pátek 28. září bude v krajském městě patřit audiovizuálnímu festivalu Vltava žije. Nově nebude jenom jihočeské metropoli, ale rozšíří se až do parku k Jaderné elektrárně Temelín. A letošní ročník se bude točit kolem oslav sta let republiky. Kam se po setmění vydat, abyste si jednotlivá představení užili?

Agentura Art4promotion připravila již sedmý ročník audiovizuálního festivalu Vltava žije, který se uskuteční ve čtvrtek 27. a pátek 28. září od 20 hodin v Českých Budějovicích. Součástí festivalu je již tradiční Setkání dětských domovů, které proběhne v pátek 28. září ve Sportovně relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou, kde děti čeká spousta zábavy a společných zážitků. „Nevynechali jsme ani jeden rok. Děti se na „Vltavu“ vždycky moc těší. Je to pro ně den plný nových setkání a z večerní audiovizuální show odjíždí s rozzářenýma očima. A přiznám se, že nejen děti, ale i my dospělí. Máme v domově více než 30 dětí a našemu nejmladšímu je 2,5 roku.“ řekl Josef Peiker, ředitel dětského domova v Žíchovci.

Audivizuální festival bude provázet číslice sto

I v letošním roce se bude atraktivní festival konat dva večery 27. a 28. září. Návštěvníci si budou moct užít řadu audiovizuálních představení, která se budou v pravidelných intervalech opakovat. Tématem, které rozzáří sedmý ročník festivalu, je číslo sto. Inspirací letošních oslav je nadcházející výroční naší republiky.

České Budějovice mají jedinečné náměstí, které je samo o sobě již svou rozlohou spojené s číslovkou sto. Letos se tak náměstí Přemysla Otakara II. díky své výjimečnosti stane dějištěm hlavního programu festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na premiéru multimediální show „Má vlast, která se tak symbolicky odehraje ve vnitřním prostoru náměstí na rozloze sto krát sto metrů. Zhruba hodinová show postupně rozehraje čtyři projekční věže a odvypráví v obrazech příběh inspirovaný stým výročím Československa. V show nebudou chybět originální scénické prvky, živé obrazy i náročná akrobatická vystoupení. V průběhu show vystoupí na 50 účinkujících. Všechny projekční věže ožijí díky kombinaci projekcí a LED obrazovek, které dohromady vytvoří  300 metrů čtverečních projekčních ploch. Pořadatelé upozorňují, že ideální pohled diváka na show je ze středu náměstí od kašny směrem ven, ve vnitřním čtverci náměstí.

Festivalem ožije i letní kino Háječek

„Chceme se v symbolech dotknout příběhu naší republiky a prostřednictvím show probudit národní hrdost, abychom si uvědomili, v jaké krásné zemi žijeme, a i to, že to není samozřejmostí a je potřeba ji chránit. Nechceme dogmaticky mapovat historii. Je důležité v lidech probudit emoci, která je spojena s naší krásnou vlastí a rádi bychom předali lidem prostřednictvím příběhu poselství.“ upřesnil Rudolf Střítecký, režisér multimediální show.

Festival bude probíhat i na dalších místech. V letním kině Háječek diváci uvidí premiéru dokumentární vzpomínky „MěSTO České Budějovice,“ která vznikla speciálně pro tuto příležitost, a která na „stříbrném plátně“ oživí momentky z uplynulých sta let života v Českých Budějovicích.

„Festival Vltava žije patří mezi několik zvlášť významných akcí, které město České Budějovice podporuje. Každý rok přináší festival něco nového a mimo jiné rozvíjí i kulturu a podporuje turistický ruch našeho města. Těší nás, že se letos program uskuteční na více lokacích a ožije nejen Náměstí Přemysla Otakara II., ale také  Letní kino Háječek. Překvapením letošního ročníku je i rozšíření programu až k Temelínu," podotkl primátor města České Budějovice Jiří Svoboda.

Jaderná elektrárna Temelín

Voda bude hrát hlavní roli během speciální projekce na vodní stěnu v parku u Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. „Promítat budeme oba dny. Zhruba desetiminutová projekce pod názvem „STOpy“ se bude opakovat každých patnáct minut. Začínáme ve 20 hodin, hladina zámeckého rybníčku se uklidní ve 23:30 hodin. Součástí bude i noční prohlídka našeho infocentra,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín. A dodal, že vstup je zdarma a pro lidi z Týna nad Vltavou bude zajištěna kyvadlová doprava. 

Nádvoří pivovaru Samson

Dvůr pivovaru Samson rozzáří videomappingová projekce s názvem „STO“. „Máme radost, že můžeme spolupracovat při organizaci atraktivní akce Vltava žije stovkou, obzvláště v tomto roce, kdy si připomínáme tak významné výročí,“ říká k partnerství generální ředitel Pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. „Jsme hrdí na to, že se podílíme na významném kulturním dění v Českých Budějovicích. Jako nejstarší budějovický pivovar máme k tradici velký respekt. Naše účast navíc zapadá do naší koncepce, která si klade za cíl více otevřít Pivovar Samson veřejnosti,“ dodává Dřevikovský.

Právě v těchto dnech jsme obdrželi významnou cenu z Londýna World Beer Awards. Naše dvanáctka se stala vítězem kategorie nejlepší český ležák pro Českou republiku, a lidé ji budou moci ochutnat právě při festivalu Vltava žije,“ prozrazuje Daniel Dřevikovský. Ten podotkl, že pivovar si pro návštěvníky připravil překvapení v podobě soutěže a výhra určitě vítěze klání potěší. V sázce je totiž sto piv oceněného ležáku.

Vodárenská věž v areálu Čevaku

V areálu Čevak ožijí díky laserovému mappingu Vodárenská věž a panoramatickou projekcí „STOletí po kapkách“ vodojem. „Vodárenská věž a vodojem nejsou klasickou památkou, jsou v mnohém výjimečné a firma Čevak je hrdá na to, že může tyto objekty otevřít a zpřístupnit veřejnosti včetně samotných prohlídek v souvislosti s tímto festivalem. Doposud Vodárenskou věž navštívilo již více než šest tisíc návštěvníků,“ poznamenala mluvčí společnosti Čevak Jitka Kramářová.

Všechna audiovizuální představení se budou po oba večery v pravidelných intervalech opakovat. Začátky multimediální show Má vlast jsou ve 20:30 hodin a ve 22:30 hodin. Vstup na festival je jako každý rok zdarma.

Autoři | Foto Art4promotion

Štítky kultura, Vltava žije, festival, audiovizuální, České Budějovice, Vltava, představení, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, BUDĚJOVICKÝ MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR a.s., vodojem, slavnost, Přemysl Otakar II., letní kino, kulturní akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Audiovizuální festival Vltava žije rozzáří Budějce. A oslaví sto let republiky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.