Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Jihočeské divadlo slaví sto let republiky Prodanou nevěstou

Smetanova anekdota o nevěstě, kterou ženich prodá sám sobě, patří mezi nejúspěšnější komické opery. Na repertoár opery Jihočeského divadla se vrací po více než dvaceti letech v hudebním nastudování Maria De Rose a režii mladého slovenského režiséra Marka Mokoše. Premiéru divadlo uvedlo v pátek 12. října, další následuje v sobotu 13. října.

Roli Mařenky ztvární renomovaná sopranistka Jana Šrejma Kačírková v alternaci s naší kmenovou sólistkou Kateřinou Špilauer Hájovskou a Kristýnkou Vylíčilovou. V roli Jeníka se diváci mohou těšit na Petra Malého, Josefa Moravce či Amira Khana, který je hostem ze Slovenského národního divadla, kde v roce 2016 rolí Jeníka debutoval.

Režisér Marek Mokoš o svém pojetí prozradil: „Tá naša Predanka, budějovická, v tomto duchu sa nesie základná dramaturgická koncepcia Predanej nevesty. Chceli sme vyjsť z reálií a charakterov ľudí a ich vzťahov.  Po otvorení opony sa dostávame do scény námestia s výhľadom na panorámu mesta. Veľmi jednoduchými prvkami sa zmení priestor na Masné krámy či interiéry, kde bývajú postavy z opery. Z režijného konceptu sa zameriavame na hlavné myšlienky, ktoré sú na seba úzko naviazané a vychádzajú aj z dramaturgického zámeru. Keď si kladiem otázku, prečo hrať Predanú nevestu dnes, tak vidím svoju odpoveď v nasledujúcich postrehoch: Konzum verzus tradícia – do dediny sa dostáva konzum, individualita a biznis. Jeník prichádza z veľkého sveta,  túži po rodine, zmierení, spiritualite, hodnotách a tak sa vracia domov a zisťuje, že sa ocitol znovu v  prostredí konzumu. Cez svoj vzťah s Mařenkou, cez svoju zrelosť, skúsenosť, cez seba a jeho skutky sa „dedinčania“ naspäť oblečú do toho, čim skutočne sú...”

V Českých Budějovicích byla Prodaná nevěsta poprvé uvedena 10. srpna 1919, tedy v době vzniku Jihočeského divadla. Protože stará divadelní bouda byla v rekonstrukci, odehrála se Prodaná nevěsta pod širým nebem.

Jihočeské divadlo bylo takřka od nepaměti propojeno s pivovarnictvím, nikoho tedy nepřekvapí, že mediálním partnerem divadla je právě největší budějcký pivovar. „Dnešní ulice Dr. Stejskala přinesla obyvatelům Českých Budějovic víceré dobrodiní. Poblíž Zlatého mostu se jednak hrálo a hraje dobré divadlo, jednak se tady vařilo dobré pivo. Historicky vlastně v opačném pořadí, ať chceme nebo ne, pivo tu bylo doma o několik století dříve. Pivovarnictví patří k Budějovicím od nejstarších dob města, a městský Velký či Bílý pivovar v ulici Dr. Stejskala stával už koncem středověku. Naproti tomu hraní komedií máme v našem městě doloženo až v 17. století a v budově nynějšího divadla účinkovali herci poprvé roku 1763. Ani tohle divadlo by ale nebylo, nebýt pivovaru. V objektu se totiž nacházel sklad piva a lednice a kohosi z městské rady napadlo propůjčit nevyužité prostory o patro výš komediantům,“ dodává Daniel Kovář ze Státního okresního archivu České Budějovice.

Tisková zpráva | Foto Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, Prodaná nevěsta, opera, divadlo, kultura, premiéra, 100 let republiky, výročí, pivovar, České Budějovice, pivo, Amir Khan, Petr Malý, Josef Moravec, Slovenské národní divadlo, Daniel Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo slaví sto let republiky Prodanou nevěstou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.