Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Stalo se v Boršově nad Vltavou před 74 lety

PR článek

Blížil se konec války a letecké síly Spojenců nepřetržitě útočily na německé vojenské a mocenské cíle. Letecká bojová squadrona v síle devatenáct strojů pod vedením kapitána Raymonda F. Reutera startující z letecké základny v anglickém Fowlmere 17.dubna 1945 doprovázela bombardéry při útoku na letiště v Eisendorfu, v Klatovech a v Praze (toho dne ze spojeneckých základen vystartovalo na německé cíle více než tisíc těžkých bomardérů doprovázených osmi sty stíhacími letadly).

Na jih od Prahy zaregistroval kapitán R.Reuter s poručíkem W.R.Preddym německého proudového stíhače Me-262, kterého začali pronásledovat. Naposledy se kapitán Reuter ozval v palubním radiu ve 14.45 hod. Pilot rychlejšího německého letounu navedl spojenecká letadla nad letiště v Plané u Českých Budějovic.

Oba americké letouny zaútočily na letiště, přičemž byly zasaženy protileteckou palbou lehkého flaku. Poškozený stroj kapitána Reutera se zřítil na okraji Farského lesa v katastru obce Boršov nad Vltavou, výbuch roztrhal jeho tělo. Druhý mustang s těžce zraněným poručíkem Preddym se pokusil nouzově přistát nedaleko obce Záluží. Pilot byl převezen do nemocnice v Českých Budějovicích, kde zemřel. Kapitána Reutera  pohřbili na boršovském hřbitově, později byly jeho ostatky exhumovány a převezeny na na US Military Cemetery Lorraine u městečka St.Avold ve Francii. V den tragédie bylo kapitánu Reuterovi 28 let a 2 dny.

Oba piloti létali na nejznámější americké stíhačce druhé světové války a zároveň i jedné z nejlepších, Mustang P-51 s motorem Rolls Royce Merlin, která se nejvíce osvědčila jako ideální doprovodný stíhač poskytující ochranu bombardovacím svazům.

Tuto tragickou událost připomínají dva pomníčky v Boršově nad Vltavou na levém břehu Vltavy a na pravém břehu Vltavy v Záluží v katastru obce Dolní Třebonín.

V letošním roce se v Boršově nad Vltavou bude konat již tradiční pietní setkání u pomníčku v sobotu 13. dubna od 11.00 hod., v Záluží o hodinu později. Našemu US kapitánovi zahraje živá hudba jazz, přijede kolona jeepů, Armáda ČR představí současnou výzbroj pozemních jednotek, hledači válečných relikvií se pochlubí nalezenými troskami stíhaček (nejvíce je k vidění v leteckém muzeu v Deštné na Jindřichohradecku), piloti z Hosína pozdraví ze vzduchu a mistr světa v leteckém modelářství za rok 2018 pan František Frána ukáže své modely.

Na našeho US kapitána nezapomínají ani sportovci. Letos se bude konat již 8. ročník těžkého krosového běhu ReuterRun – 12,5 km v katastru naší obce, jediný běh, při kterém se těsně před cílem brodí Vltava. V loňském roce bylo na startu 130 atletů a 60 dětí (děti musí proběhnout gumovým raftem naplněným vodou z Vltavy). Oblíbený závod, součást Jihočeského běžeckého poháru se poběží 10.srpna 2019, start v 11.00 hod. v boršovském kempu.

Událost z konce války, ke které došlo na jih od krajského města jsou příběhem tak trochu o jízdě na červenou (stíhači opustili bombardéry, které měli chránit), tak trochu o nepozornosti ještě nekorunovaných králů nebe, kteří zapomněli, že německý soupeř je zdatný protivník a nevypustí ani poslední vteřinu.

Autoři

Štítky Boršov nad Vltavou, pieta, památka, letiště, Praha, Klatovy, Vltava, Záluží, druhá světová válka, Nemocnice České Budějovice, Armáda České republiky, Francie

Stalo se v Boršově nad Vltavou před 74 lety  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.