Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Umění ve městě se letos zaměří na nové technologie. Robot Máša ukáže na náměstí 3D tisk

Už ve středu 5. června se do Budějc vrátí umění. Letošními hlavními tématy jsou nové technologie, robotický 3D tisk a recyklace. Sochy budeme moct v krajském městě vidět na náměstí, na Sokolském ostrově nebo na Senovážném náměstí. Lidé se navíc budou moct podívat na robota Mášu, který poprvé na veřejnosti ukáže 3D tisk.

Letos čeká České Budějovice už 12. ročník Umění ve městě. Slavnostní středeční vernisáži a koncertu na náměstí Přemysla Otakara II. bude předcházel naprosto unikátní performace – 3D tisk uměleckého díla z betonu přímo před očima veřejnosti. Iniciátoři akce - sochař Michal Trpák a zahradní architekt Ferdinand Leffler - tak po velkolepém loňském úspěchu „očí na temelínských věžích" připravili pro návštěvníky další jedinečný zážitek.  

„Po loňské projekci nočního hlídače na temelínské věže probudíme dalšího amorfního tvora k životu. Přímo v centru jihočeské metropole oživíme dva a půl metrového robota firmy ABB, který se stane prodlouženou rukou výtvarníků. Robot vytiskne přímo před zraky přítomných z betonu umělecké objekty o rozměrech několika metrů," přibližuje plánovanou performance sochař a iniciátor 3D tisku Michal Trpák. Robot dostal od architekta Ashise Mohitea z Indie jméno Máša podle jeho přítelkyně.

Podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové půjde v Čechách o první veřejný projekt, při kterém bude tato technologie 3D tisku použita pro umělecké účely a vytištěné objekty budou instalovány na veřejnosti. 

A co bude Máša ve středu od 15 hodin na náměstí tisknout? Mělo by jít jak o výtvarná díla, tak o městský mobiliář. Náměstek primátora Ivo Motavec prozradil, že by mohlo jít o lavičku.

Slavnostní zahájení Umění ve městě proběhne ve dvou částech. Festival zahájí v 18 hodin náměstek primátora Juraj Thoma, který představí mezinárodní tým 3D tisku. Poté vystoupí skupina Swing Trio Avalon.

Představeni budou také umělci, kteří se na letošní výstavě podílejí. Vernisáž odstartují iniciátoři celé akce Michal Trpák a Ferdinand Leffler.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Umění ve městě, Michal Trpák, 3D tisk, robot, umění, technologie, České Budějovice, Ferdinand Leffler, Senovážné náměstí, Juraj Thoma, ABB, Náměstí Přemysla Otakara II., vernisáž, Indie

Umění ve městě se letos zaměří na nové technologie. Robot Máša ukáže na náměstí 3D tisk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.